Dosahujú výnimočnú produkciu, no pritom ich polia vyzerajú ako záhradka.
Päťdesiat hektárov ornej pôdy v
obci Jahodná v okrese Dunajská Streda živí šesť stálych zamestnancov a rovnaký
počet brigádnikov. Súrodenci Adrián a Konrád Nagyovci rozvíjajú spolu so svojim
otcom zeleninovú záhradu, ktorá kŕmi nemalú časť Slovenska jarnou cibuľkou,
reďkovkou, kalerábmi, karfiolom, kelom, kapustou či cukrovou kukuricou. V
minulom roku dosiahli tržby z hektára poľnohospodárskej pôdy na úrovni takmer
desaťtisíc eur.
Farmu založil pred vyše
tridsiatimi rokmi otec súrodencov. Výmera hospodárstva bola vtedy asi
polovičná, no štruktúra širšia. Okrem pestovania zeleniny chovali aj hovädzí
dobytok a ošípané. Len prasníc mali desať a tak aj ďalšie desiatky zvierat vo
výkrme. Adrián mal bližšie k živočíšnej výrobe. Je vyštudovaný zootechnik na
Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, no keď prišiel čas na
rozhodnutie ako ďalej, musel vyhrať racionálny prístup.
„Ešte v deväťdesiatych rokoch
došlo k zrušeniu chovu hovädzieho dobytka. No a ošípané sme rušili neskôr. Ak
by sme sa chceli pri chove technologicky posunúť, museli by sme investovať
stovky tisíc eur,“ hovorí Adrián Nagy, konateľ spoločnosti Adkon.
Sezóna reďkovky a kalerábu
Hlavným biznisom súrodencov sa
tak stala orientácia na pestovanie zeleniny. Jednotlivé políčka sú dobre
rozpoznateľné a umiestnené blízko seba. Pešo sa dá presúvať medzi parcelami s
reďkovkou, kalerábom či karfiolom.
Pokiaľ reďkovka sa už pýta von,
karfiolu vidieť len bujné listy. Žiadané srdce je zatiaľ dobre skryté. Adrián
jednu z rastlín vytiahne zo zeme a začne olamovať listy. Pomaly sa dostáva k
tvoriacej sa hlávke. Vyzerá zdravo. Zatiaľ je len o niečo väčšia, ako reďkovka,
ktorú zamestnanci spoločnosti Adkon zberajú o niekoľko desiatok metrov ďalej.
Šikovným pohybom rúk zviažu gumičkou pätnásť reďkoviek aj s listami do jedného
zväzku, ktorý následne uložia do prepravky.
Podobný výjav sa opakuje na
druhej strane poľa. Ďalšia skupina, asi šiestich žien, vyberá zo zeme kaleráb.
Keď im ide práca od ruky, naplnia denne 350 dební. V každej je presne 25
kalerábov. Všetci zamestnanci sú z okolia. Buď priamo z Jahodnej alebo z neďalekých
obcí ako Tomášikovo či Dunajský Klátov.
Kusy či hektáre?
Pri väčšine plodín prebieha ručný
zber. Aj pri kapuste, pretože nie je určená na priemyselné spracovanie, ale na
pulty obchodov.
„Jediná plodina, ktorú zberáme
strojovo je cukrová kukurica,“ hovorí Adrián Nagy.
Ročne jej dodajú na trh približne
300 tisíc šúľkov. Adrián pri všetkých pestovaných plodinách hovorí množstvá v
kusoch. Pri niektorých sú to desiatky tisíc, pri iných stovky tisíc kusov. Z
hľadiska výmer ide o jednotky hektárov.
„Cukrovú kukuricu pestujeme na
výmere 20 hektárov, karfiol 6 hektárov a kapustu na ploche 6 až 8 hektárov. Od
1,2 do 1,5 hektára dosahujú výmery jarnej cibuľky, kalerábu či reďkovky,“
vymenúva A. Nagy.
Napríklad pri reďkovke realizujú
výsadbu postupne, až na osem ráz v priebehu jari. Dôvodom je zabezpečenie
plynulých dodávok počas niekoľkých týždňov, keďže reďkovka sa do zberovej
veľkosti dostáva už za približne mesiac od výsevu. Celá produkcia je náročná na
ľudskú prácu. Spoločnosť, ktorá hospodári na výmere 53 hektárov ornej pôdy
zamestnáva šesť stálych pracovníkov a v čase zberu aj brigádnikov. Celkovo ide
o dvanásť ľudí.
Obchod
Odberateľom viac ako 80 percent
tamojšej produkcie je obchodný reťazec Kaufland. Zvyšok realizujú u malých
predajcov zeleniny v okolí.
„Vieme spolupracovať aj s takýmto
malým dodávateľom, ktorý nevie pokryť celý objem našej potreby,“ hovorí Ľuba
Barošová, vedúca nákupu ovocia a zeleniny spoločnosti Kaufland Slovenská
republika.
Dodávky zeleniny pre obchodný
reťazec začínajú už v skorých jarných mesiacoch a distribúcia pokračuje až do
konca roka.
„Vlani sme poslednú dodávku našej
produkcie, v tomto prípade kapusty, realizovali 30. decembra,“ hovorí konateľ
spoločnosti Adkon.
V druhej polovici zimy začínajú s
prípravou priesad, aj keď niektoré nakupujú v Maďarsku. Po vysadení mladých
rastlín na pole, by len ťažko dokázali udržať plodiny v kondícii bez závlah.
Majú v prevádzke niekoľko pásových zavlažovačov. Najväčší problém na tamojších
poliach je takmer nepretržitý a nepríjemný vietor. Konrád Nagy nám jeho
dôsledky dokazuje na plodinách. Prvé dve rady napríklad kalerábu sú výrazne
menšie ako ďalšie. Až rastliny v zákryte dosahujú veľkosť, ktorú spotrebiteľ
preferuje pri výbere tovaru v obchode. Z tohto dôvodu napríklad v tomto roku
nedodali na pulty obchodov jeden z výsevov reďkovky. Listy načisto potrhal
vietor.
„To je aj možno odpoveď, prečo
máme tak širokú štruktúru výroby. Každý rok nám vyjde iná plodina. Ak by sme
robili dva, tri druhy zeleniny, bolo by to priveľké riziko. A vzhľadom na to,
že potrebujeme platiť výplaty, tak jarná cibuľka alebo reďkovky nám prinášajú
aj prvé peniaze. Ďalšou produkciou máme rozdelené príjmy počas celého roka,“
povedal Adrián Nagy.
Všetko zdokladované a evidované
Z hľadiska logistiky pri
spolupráci s obchodným reťazcom nevidí Adrián Nagy problém. Disponujú vlastným
nákladným autom a zeleninu dodávajú priamo do logistického skladu Kauflandu v
Ilave. V čase sezóny väčšinou každý druhý deň. Z hľadiska špecifík spomína, že
pestovatelia, ktorí by mali záujem dodávať zeleninu do obchodu sa musia
pripraviť na zvýšenú administratívu v podobe certifikácie GLOBALG.A.P.
„Všetko musí byť zdokladované a
evidované. Pre zákazníka je to výhoda. Od osiva, termínov či rozborov napríklad
vody, je všetko dokumentované. Každá dodávka musí byť vysledovateľná,“ hovorí
Adrián Nagy.
Súrodenci Adrián a Konrád si
vedia predstaviť zvýšenie výroby zeleniny. Vzhľadom na súčasnú obhospodarovanú
výmeru a rešpektovanie osevných postupov to nie je možné. Cestou by bolo
zvýšenie rozlohy samotnej farmy. To je jednou z ich úloh a cieľov aj do budúcich
rokov.
Autor článku: Juraj Huba -
poľnoinfo.sk