Družstvo vysoko v horách už vyše 30 rokov produkuje biopotraviny
Bio
zemiaky a stopercentná ovčia bio bryndza sú len dva z mnohých bio produktov,
ktoré vyrába Poľnohospodárske podielnické družstvo Liptovská Teplička. Výmeru
1275 hektárov poľnohospodárskej pôdy obhospodarujú v systéme ekologického
poľnohospodárstva.
V
nehostinnom kraji a čistej prírode
Obec
Liptovská Teplička sa nachádza vo výške 940 metrov nad morom a družstvo
hospodári na okolitých kopcoch až vo výške 1 400 metrov na chránenom území. V
roku 1991 medzi prvými na Slovensku začali hospodáriť ekologicky, keď sa
oddelili od JRD v Štrbe.
„Máme
tu štvrtý stupeň ochrany vodných zdrojov, rozhodli sme sa preto, že nebudeme
používať žiadnu chémiu,“ spomína predsedníčka.
Je
to nehostinný kraj čo do teplôt, kvality pôd a polia sú svahovité, príkre.
Hospodári sa tu ťažko, výnosy sa nedajú porovnať s úrodnými nížinami na juhu a
v systéme podpory sa to zohľadňuje len málo. I tak dokázala Anna Glejdurová
vybudovať životaschopné biohospodárstvo.
Začiatky
V
Liptovskej Tepličke začínala ako ekonómka a onedlho sa stala predsedníčku PPD.
„V
roku 1990, keď sme sa odčlenili od Štrby, bola rastlinná výroba na 100
hektároch, na zvyšných 1400 hektároch sme chovali 1200 oviec. Chotár bol
zničený, najvýnosnejšiu lúku sme museli zorať a opätovne založiť, aby sa dala
kosiť,“ spomína.
Nemohli
dať prácu všetkým ľuďom, ktorých im štrbianske družstvo delimitovalo. Asi
polovici prevažne v dôchodkovom veku neobnovili zmluvy. Pustili sa do
pridruženej výroby.
„Robili
sme papierové vrecia pre Smrečinu, obaly na sviečky pre Ignis a šili flanelové
košele pre Ozetu Trenčín. V prenajatých priestoroch od Štátnych lesov sme
sprevádzkovali krajčírsku dielňu“.
Keď
Jednota v obci zrušila prevádzku predajne textilu a mäsa, obe si prenajali a
umiestňovali tam svoje výrobky. Spravovali miestny rozhlas, elektrickú sieť a v
zime sa starali o cesty – čo robia ešte aj dnes.
Ministerstvo
pôdohospodárstva malo vtedy systém podpory ekologického poľnohospodárstva len
na dobu troch rokov konverzie.
„Výnosy
klesli, produkciu sme mali nízku a investičné akcie v tom čase schvaľovalo
ministerstvo priamo. Chov kráv na mlieko nám ministerstvo neschválilo, vraj sa
tu v horských oblastiach máme venovať agroturistike.“
Ovce
a kravy vysoko v kopcoch
Postavili
teda penzión Dolinka pod lyžiarskymi vlekmi, ktoré spravovala obec, dostavali
ho v roku 1998. Dnes si tu môže dať zákazník tie najkvalitnejšie halušky:
stopercentná bryndza i zemiaky sú bio z vlastného hospodárstva. Takejto kvality
sú už len v niekoľkých štvorhviezdičkových hoteloch vo Vysokých Tatrách – a
tiež v školských jedálňach po okolí, kam ich tiež vozia.
Oproti
penziónu na kopci je salaš, ovce, ktoré sa nedoja, tam celé leto spásajú strmé
plochy vrátane zjazdovky. Celkovo chovajú 800 kusov oviec plemena zušľachtená
valaška a cigája. Stádo dojných oviec sa pasie na druhej strane, kde na
horizonte dominuje Kráľova hoľa. Dôvod je blízkosť dojárne a mliekarne, ktoré
vybudovali v roku 2011.
Bryndzu
robia iba bio stopercentne ovčiu a ako jedno z dvoch biohospodárstiev aj
Bryndzu 1787 podľa pôvodnej receptúry Jána Vagača. Bryndza 1787 je jediná
slovenská potravina zapísaná na zozname Prezídia Slow Food, o zápis sa
postarala nezisková organizácia Slow Food Tatry.
Hovädzieho
dobytka plemena limousine chovajú dnes na mäso okolo 420 kusov. Mäso spracujú
na vlastnom bitúnku
„V
minulosti sme v lete mäso nepredávali, lebo dobytok bol na paši a potrebovali
by sme laso ako z kovbojky, aby sme ho odlovili. Dnes máme vždy v maštali 40-50
kusov dobytka vo výkrme, ktoré sa dochovávajú na porážku.“
Bez
úveru ani na krok
Anna
Glejdurová tvrdí, že bez investícií niet rozvoja.
„Doteraz
boli tie peniaze lacné, čo sa za ne vybudovalo nám vrátilo vyššiu hodnotu,“
opisuje.
Jej
predstava o úspešnom podnikaní je skromná – vedieť včas zaplatiť všetky odvody,
aj keď z požičaných peňazí.
„Je
to ako v rozprávke o troch grošoch. Jeden, ktorý mám požičaný z banky, vraciam,
druhý si požičiavam a len z tretieho gazdujem,“ opisuje.
V
poľnohospodárstve navyše treba neustále prepočítavať a improvizovať, lebo na
Slovensku projektové peniaze nikdy nechodia v termíne.
„Cez
Miestnu akčnú skupinu Vysoké Tatry Podhorie sme si podali projekt na nákup
strojov. Prešli takmer štyri roky a ešte nebolo vyhodnotené verejné
obstarávanie. Stroje sme potrebovali, kúpili sme ich na lízing. Rátali sme s
tým, že sa nám časť peňazí vráti, tak sme prihlásili aj ďalšie projekty a ich
financovanie, samozrejme, riešime tiež z úveru,“ opisuje Anna Glejdurová bežný
kolobeh financií.
Bio
zemiaky sú žiadané
Zemiaky
pestujú aj na svahovitých políčkach, ktoré sa ako kedysi orú po vrstevniciach –
Anna Glejdurová ich volá „schody do neba“. Traktorom to nie je taká drina ako
kedysi párom volov. Tradičné políčka sa zachovali, ale unikátne pivnice na
okraji obce vyhĺbené do zeme a kameňa už majú viac historickú, ako praktickú
hodnotu.
„Teplické
pivnice sú prirodzene klimatizované, ale manipulácia so zemiakmi v nich je
veľmi prácna. Niektoré činnosti by sa už nemali robiť tak ako kedysi, lebo
ľudská práca je to najdrahšie a vieme tých ľudí zamestnať aj inak. Zemiaky
stále expedujeme kuriérom tak, že ich dievčatá po jednom ukladajú do krabíc,“
opisuje predsedníčka.
Zmeniť
zaužívanú prax mal nedávno podaný projekt na sklad a halu na pozberovú úpravu
zemiakov. Výstavbu skladu schválili, ale pozberovú linku nie.
„Administratívu
a stavebné povolenie musíme riešiť cez zimu, aby sme na jar mohli stavať. Lebo
sklad aj hala musia byť na spoločných základoch. Hala počká, máme krízové
riešenie – starú triedičku v náhradných priestoroch.“
Zemiaky
rozvážajú najďalej až do Bratislavy, dostať ich aj obchodoch siete Yeme.
„Snažíme
si ceny udržať tak, aby si zemiaky aj bryndzu mohli kúpiť aj ľudia v našom
regióne.“
V
okolí hospodária v ekológii
V
mliekarni robia syrové výrobky aj z kravského mlieka, ktoré vozia zo susedného
biohospodárstva v Šuňave. Aj ďalšie obce v okolí postupne prešil na ekologické
hospodárenie – Štrba, Važec, Východná. V krmovinách sú sebestační aj vďaka nim.
„Majú
inú polohu pozemkov a viac ornej pôdy. Keď už nepotrebujú tretiu kosbu,
zavolajú nás, aby sme si išli pokosiť krmoviny.“
Anna
Glejdurová hovorieva, že V Liptovskej Tepličke sa peniaze nerobia len na poli,
ale aj v kancelárii.
„Doteraz
sme nevyšli z úverov a ani nevyjdeme v blízkom období,“ uzatvára.
Autor
článku: Klaudia Lászlóová - poľnoinfo.sk
Zdroj
obrázku: autorka