EÚ plánuje zriadiť mechanizmus pripravenosti a reakcie na potravinovú krízu
Európska únia poučená krízou spôsobenou koronavírusom a v súlade s novou stratégiou “Z farmy na stôl” má v úmysle zintenzívniť koordináciu na európskej úrovni, aby zabezpečila, že občania Únie nebudú čeliť nedostatku potravín počas rôznych kríz. Uviedla to v piatok Európska komisia (EK).
Úzka
koordinácia medzi členskými štátmi
Pohotovostný
plán, ktorý bol prijatý v piatok, hovorí o potrebe celkovej odolnosti
potravinového dodávateľského reťazca EÚ, identifikuje existujúce nedostatky a
navrhuje opatrenia na zlepšenie pripravenosti na úrovni EÚ. Na tento účel Komisia
zriadi Európsky mechanizmus pripravenosti a reakcie na potravinovú krízu
(EFSCM), čiže skupinu odborníkov zameranú na potravinový dodávateľský reťazec,
ktorú bude koordinovať eurokomisia s cieľom vymieňať si dôležité údaje, postupy
a posilňovať koordináciu opatrení.
Koronakríza
podľa EK ukázala odolnosť sektorov poľnohospodárstva, rybného hospodárstva,
akvakultúry a potravinárstva, čo zabránilo tomu, aby zdravotná kríza vyústila
aj do krízy potravinovej.
Na podporu
týchto odvetví prijala EÚ výnimočné opatrenia. Napríklad spoločná
poľnohospodárska politika a spoločná politika rybného hospodárstva poskytli
nástroje na boj proti nerovnováhe na trhu alebo problémom s peňažným tokom
výrobcov. Komisia s cieľom zaistiť pohyb tovaru a pracovníkov strategických
odvetví na jednotnom trhu aj počas pandémie vytvorila takzvané zelené pruhy na
hraničných priechodoch a prijala usmernenia, ktoré umožnili úzku koordináciu
medzi členskými štátmi v záujme bezproblémového prekračovania hraníc.
Pohotovostný
plán pre zásobovanie potravinami
V piatkovom
oznámení sa uznáva, že v niektorých oblastiach sú potrebné ďalšie zlepšenia,
aby aj naďalej bolo možné zabezpečovať dodávky potravín a zaistiť potravinovú
bezpečnosť v čase kríz.
Preto je
podľa EK nevyhnutné prijať pohotovostný plán EÚ pre zásobovanie potravinami a
potravinovú bezpečnosť. Klimatické zmeny a zhoršovanie životného prostredia
budú mať svoj vplyv na výrobu potravín aj v EÚ, pričom stále existujú riziká
ďalších kríz v oblasti verejného zdravia, kybernetické hrozby alebo
geopolitické zmeny, ktoré môžu ohroziť fungovanie potravinového dodávateľského
reťazca.
Pohotovostný
plán, ktorý je kľúčom na zlepšenie pripravenosti EÚ, zahŕňa prístup založený na
spolupráci medzi všetkými verejnými a súkromnými stranami, ktoré sú súčasťou
potravinového dodávateľského reťazca. Zo súkromného sektora sem patria farmári,
rybári, výrobcovia z odvetvia akvakultúry, spracovatelia potravín, obchodníci a
maloobchodníci, ale aj prepravcovia a zamestnanci logistiky. Ústredným prvkom
tohto plánu budú aj orgány EÚ, národné a regionálne orgány.
Samotný
plán bude spustený v rámci EFSCM. Tento mechanizmus sa bude opierať o skupinu
expertov, ktorá bude spájať zástupcov a aktérov z členských štátov a niektorých
krajín mimo EÚ zo všetkých etáp potravinového reťazca, a o súbor pravidiel,
ktorými sa bude riadiť jeho fungovanie. Skupina expertov sa bude stretávať
pravidelne a v prípade krízy tak často, ako to bude potrebné.
EFSCM sa
zameria na konkrétne činnosti a súbor opatrení, ktoré sa majú dokončiť v období
2022 – 2024: predvídanie, hodnotenie rizika a monitorovanie, čo znamená zlepšiť
pripravenosť využívaním dostupných údajov (vrátane údajov o počasí, klíme,
trhoch); ďalšia analýza slabých miest a kritickej infraštruktúry potravinového
dodávateľského reťazca; koordinácia, spolupráca a komunikácia, čiže zdieľanie
informácií, osvedčených postupov, národných pohotovostných plánov; vypracovanie
odporúčaní na riešenie kríz a tiež koordinácia a spolupráca s medzinárodným
spoločenstvom.
Autor článku: TASR