INESS: Poľnohospodárstvo a potravinárstvo vie prosperovať aj bez sebestačnosti
INESS: Poľnohospodárstvo a potravinárstvo vie prosperovať aj bez sebestačnosti
Slovenské
poľnohospodárstvo a potravinárstvo vie prosperovať aj bez sebestačnosti. Tvrdí
to v záveroch svojej novej publikácie “Slovenské poľnohospodárstvo potrebuje
viac ako len sebestačnosť” INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských
analýz.
“Potravinová sebestačnosť je
veľmi často spomínaná ako pojem, ktorý dokáže pomôcť slovenskému
poľnohospodárstvu a potravinárstvu. Slúži však často ako zámienka pre debatu o
konkrétnejších reformách, ktoré dokážu sektor posunúť vpred,” povedala
v utorok na stretnutí s novinármi analytička INESS Monika Budzák, autorka
publikácie.
Navyše,
sa podľa jej slov veľmi často pod rúškom sebestačnosti prijali zákony, ktoré
výrazne poškodzovali podnikateľské prostredie a na ktoré upozornila aj Európska
komisia.
“Napríklad, že znevýhodňujú
zahraničných výrobcov a deformujú podnikateľské prostredie,” poznamenala.
Podľa
publikácie príklady z iných krajín ukazujú, že spoľahlivá dodávka zdravých
potravín od produktívnych a konkurencieschopných domácich firiem je výsledkom
investícií a inovácií.
Vzdelaná
pracovná sila, voľný prílev know-how a investícií a neposlednom rade
špecializácia sú podľa INESS kľúčom k tomu, aby boli slovenské podniky a
produkty konkurencieschopné a splnili kvalitatívne nároky domácich a
zahraničných spotrebiteľov.
“Moderné poľnohospodárstvo sa
podobá viac automobilu so sofistikovanými strojmi, inžiniermi a skladovacími
halami ako na zastarané družstvo, ktoré bolo poslednou nádejou pre
nízkokvalifikované pracovné sily,” uvádza inštitút v
publikácii.
Už
dnes podľa INESS na Slovensku existujú pozitívne príklady zo sektora, ktoré sú
úspešné vďaka svojmu podnikateľskému odhodlaniu. V potravinárstve vzniklo vďaka
otvorenosti a medzinárodnej spolupráci viacero významných zamestnávateľov.
INESS: Chceme vidieť viac
konkurencieschopných firiem
Dôležitejšie
ako dotačné schémy a politické stratégie je podľa inštitútu podnikateľské
odhodlanie. Cestou, ako ho podporiť, je zjednodušiť podmienky podnikania.
“Farmári a potravinári by sa
mali v prvom rade zaoberať svojím podnikaním, nie byrokraciou,” uviedol
inštitút INESS v publikácii o poľnohospodárstve a potravinárstve.
Nové
nápady podľa INESS potrebujú pôdu na realizáciu – investície do usporiadania mimoriadne
rozdrobeného pozemkového vlastníctva vytvoria transparentnejšie prostredie aj
pre farmárov.
“Tieto konkrétne reformy by sa
nemali redukovať na pojem sebestačnosť,” upozornil
inštitút.
“Všetci si prajeme viac
slovenských potravín, ktoré budú zdravé a cenovo dostupné. Chceme vidieť viac
konkurencieschopných firiem, ktorých produktivita a dobré meno zaručujú
kvalitu. Pre tento vysnívaný stav potrebuje sektor poľnohospodárstva a
potravinárstva viac ako len sebestačnosť. Potrebuje konkrétne reformné záväzky,
ktoré vytvoria priestor pre spoluprácu, nie izoláciu,” uzavrel
v publikácii inštitút INESS.
Autor článku: TASR