Na konci Vianoc už o veľkonočnej dodávke jahniat
Deň
po Troch kráľoch rokovala päťdesiatka chovateľov oviec o potencionálnych
dodávkach veľkonočných jahniat pre taliansky trh. Zástupcovia zahraničného
spracovateľa pôsobiaceho v Sabinove deklarovali, že by nemali problém vykúpiť
aj všetky na Slovensku vychované jahňatá. Giuseppe Siciliani, predstaviteľ
akciovej spoločnosti Agrokombinát Sabinov účastníkom online rokovania sľúbil,
že za zvieratá zaplatia najvyššiu cenu na trhu. Stretnutie chovateľov s
potencionálnym odberateľom zorganizovala odbytová organizácia ovčiarov Ovesko
Plus.
Zoberú
aj všetky
„Máme
veľký záujem o mliečne jahňatá. Náš bitúnok v Sabinove sme rekonštruovali a je
jeden z najmodernejších v strednej Európe. Za hodinu odporazí 320 kusov,“
hovorí Juraj Karniš, riaditeľ Agrokombinátu Sabinov.
Záujem
o jahňatá je u talianskych spotrebiteľov naviazaný na Veľkú noc. Dlhé roky
slovenskí chovatelia dodávali dominantné množstvo produkcie jahniat na
Apeninský poloostrov. Situácia sa zmenila v čase pandémie koronavírusu. V roku
2020 začali slovenskí chovatelia oviec v oveľa väčšom rozsahu komunikovať s
domácim spotrebiteľom, čo sa prejavilo v postupnom náraste domácej spotreby
jahňaciny.
„Nemáme
žiadny problém zobrať všetky jahňatá dochované na Slovensku. Máme nové
technológie a spolupracujeme v Taliansku s najväčšími obchodnými reťazcami,“
informoval účastníkov online rokovania Giuseppe Siciliani, taliansky zástupca
sabinovského bitúnku.
Ceny
v Európe rastú
Podľa
informácií zverejnených na webových stránkach Európskej komisie, ceny jahniat v
poslednom roku rastú. Najnovšie dáta uvádzajú, že medziročne došlo k nárastu
cien napríklad pri ťažkých jahňatách, ktoré sú charakterizované hmotnosťou nad
22 kilogramov o 14,6 percenta. V Taliansku, ktoré je piatym najväčším
európskych chovateľom oviec, ceny ťažkých jahniat dokonca medziročne vzrástli o
24,8 percenta.
Je
predpoklad, že väčšie jahňatá budú mať v tomto roku aj slovenskí chovatelia
oviec. Juraj Karniš, ktorý pôsobí u sabinovského odberateľa jahniat viac ako
tridsať rokov, pripomína, že tento rok bude Veľká noc pravdepodobne v
najneskoršom možnom termíne. Veľkonočný pondelok pripadá na 21. apríla 2025. V
minulom roku bol pritom najveselší deň Veľkej noci prvého apríla.
„Chceli
by sme ako Agrokombinát začať s výkupom 31. marca 2025 a ukončiť ho 14. apríla
2025,“ informuje účastníkov online rokovania Karniš.
Sabinovský
spracovateľ účastníkom rokovania sľúbil, že nakúpi zvieratá od 10 do 30
kilogramov. Dôraz pritom kladie najmä na zmäsilosť. Juraj Karniš upozornil, že
na zmäsilosť by si mali dať pozor najmä chovatelia oviec pôsobiaci v
ekologickom poľnohospodárstve.
Odbytovka
chce, aby sa ovčiari správne rozhodli
Cenu,
ktorú dostanú ovčiari za svoju produkciu sa na rokovaní nedozvedeli. Chovatelia
sa pýtali priamo, ale niektoré otázky prečítal aj Slavomír Reľovský, konateľ
odbytovej organizácie Ovesko Plus.
„Dnes
dostali chovatelia od konkurenčnej firmy ponúknutú cenu vo váhovej kategórii 16
až 24 kilogramov 5,20 eur za kilogram. Bude sa cena Agrokombinátu približovať
tejto ponuke?“ prečítal otázku chovateľa Slavomír Reľovský.
Taliansky
účastník rokovania oznámil, že je to možné, že bude aj takáto cena. Upozornil
ale, že na začiatku januára je predčasné hovoriť o cenách. Opakovane pritom
zaznelo, že Agrokombinát ponúkne najvyššiu cenu na trhu. Východoslovenský
bitúnok taktiež deklaroval, že je schopný poskytnúť chovateľom aj 30 až 40
percentnú zálohu za produkciu. Záloha by mala byť vyplácaná od polovice
februára.
„My
budeme organizovať takéto stretnutie aj s ďalšími výkupcami. Našou snahou je,
aby sme čo najskôr vedeli chovateľov oviec osloviť s konkrétnymi číslami a
cenami. Aby ste sa vedeli správne rozhodnúť, pre čo najväčší profit z chovu
oviec,“ uviedol na záver stretnutia k chovateľom oviec S. Reľovský.
Napriek
tomu, že bryndza či bryndzové halušky sú považované za symboly Slovenska,
nepatríme k významnejším chovateľom oviec v Európe. Podľa štatistík Európskej
komisie sa v európskej dvadsaťsedmičke v roku 2023 chovalo 57,5 milióna oviec,
z toho na Slovensku 300 tisíc kusov. Najväčším európskych producentom je
Španielsko s 13,6 miliónmi kusov, nasledované Rumunskom s 10,3 miliónmi kusov a
Gréckom so 7,9 miliónmi kusov. Na štvrtom mieste sú Francúzi so 6,6 miliónmi
kusov a Taliani so 6,5 miliónmi kusov oviec.
Autor
článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk