Najlepším zahraničným syrom je slovenská Bryndza 1787
Degustačná
súťaž Caseus je už tradične prehliadkou najlepších talianskych syrov. Aj tento
rok sa vyše 500 výrobkov uchádzalo o cenu v rôznych kategóriách. Zvláštnosťou
19. ročníka, ktorý sa konal v septembri v benátskom paláci Contarini na
Piazzola sul Brenta, bola prvýkrát v histórii podujatia aj súťaž zahraničných
syrov. V nej si prvé miesto odniesol slovenský výrobok Bryndza 1787, ktorý
vyvinula nezisková organizácia Slow Food Tatry.
Ide
o bryndzu vyrábanú presne podľa receptúry, ktorú v roku 1787 vyvinul Ján Vagač,
zakladateľ priemyselnej výroby bryndze na Slovensku. Vyrába sa iba z mlieka
čistokrvných plemien oviec z bio chovov. Je to zároveň jediný slovenský
výrobok, ktorý je na zozname najprestížnejších potravín sveta Prezídium Slow
Food.
Táto
certifikácia vlastne prvýkrát otvorila bryndzi cestu na zahraničné
gastronomické podujatia. Prezídium Slow Food je akýmsi gastronomickým
ekvivalentom UNESCO. Na tomto zozname sa nachádzajú výrobky z celého sveta
vyrábané z pôvodných surovín tradičnými receptúrami, ktoré treba chrániť
rovnako ako hmotné pamiatky.
„Taliani
nás pozvali na túto súťaž preto, že máme výrobok na zozname Prezídia Slow Food.
Bryndza svojimi výraznými chuťovými vlastnosťami často prekvapí, vybočuje z
kategórií syrových výrobkov známych v Taliansku,“ povedal pre poľnoinfo.sk
Ladislav Raček, predseda konvívia Slow Food Tatry.
V
zahraničnej kategórii hodnotili návštevníci v slepej degustácii aj syry z
Poľska, Grécka, Maďarska či ďalších krajín. Bryndzu podávali v tvare malej
guľky izbovej teploty, lebo pri nej sa chuť najlepšie rozvinie.
Ortodoxná
receptúra
Bryndzu
1787 vyvinula nezisková organizácia Slow Food Tatry v spolupráci s ekologickými
producentmi PPD Liptovská Teplička a Agro Eko služby Bukovce. Vzniká zrením
hrudkového syra z nepasterizovaného bio ovčieho mlieka od čistokrvných plemien
oviec zošľachtená valaška, pôvodná valaška a cigája.
„Tieto
ovce sa pasú v nadmorskej výške 900 až 1400 metrov, kde majú lúky a pasienky
unikátne zloženie. Prítomné liečivé a chránené bylinky sa dostávajú do krmiva,
čo sa odráža na kvalite mlieka i bryndze,“ opisuje L. Raček.
Bryndza
1787 je zároveň držiteľom ochrannej značky Chránené zemepisné označenie (CHZO),
ktorú má okrem nej zaregistrovanú iba Kluknavská mliekareň.
Pri
výrobe Bryndze 1787 sa nepoužíva mikrobiálne, ale živočíšne syridlo, ktoré je
problém zadovážiť si na Slovensku, a tak ho dovážajú z Talianska. Nerafinovanú
a nejodizovanú remeselnú soľ zodpovedajúcu receptúre Jána Vagača našli v
Slovinsku.
Skôr
reprezentatívny, ako komerčný projekt
Prvýkrát
sa takáto bryndza objavila na trhu v roku 2020. Ročne jej vyrobia v Liptovskej
Tepličke a v Bukovciach okolo 160 kilogramov a distribuujú ju prostredníctvom
e-shopu
„Potrebovali
by sme predať aspoň tonu ročne, aby bol projekt sebestačný,“ hovorí L. Raček.
Zdá
sa, že Bryndzu 1787 poznajú v zahraničí lepšie ako Slováci doma – dobre
bodovala aj na ďalších podujatiach.
V
Taliansku je veľmi ťažké preraziť so zahraničnými syrmi, domácich, aj z
vysokohorského mlieka, majú Taliani stovky.
„Jediné,
čo nás odlišuje od syrov príbuzného typu je karpatský kokus – mikrobiálne
kultúry, ktoré žijú v pôde a dostávajú sa do syra, dávajú mu špecifické
senzorické vlastnosti. Taliani však jedia iba svoje syry, ku ktorým sa radia aj
špeciálne certifikované receptúry, ako ich využívať. Preto sa ma Taliani často
pýtali, že ako bryndzu používame. Práve predstavenie jedál s bryndzou by malo
byť ďalšou úrovňou prezentácie bryndze v zahraničí,“ hovorí L. Raček.
Vyvinúť
Bryndzu 1787 ho motivovala absencia výrobku s pôvodnou receptúrou na slovenskom
trhu. Bryndza s CHZO túto charakteristiku nespĺňa, povoľuje popri ovčom aj
použitie lacnejšieho kravského mlieka.
„Mliekarne
bežne vyrobia z lacného mlieka biely syr, ktorý volajú bryndza. Obsahuje mlieko
od kráv a oviec, ktoré sa nepasú na lúke, nedostáva sa im do mlieka karpatský
kokus. Sú kŕmené zmesami, senom či silážou, ktoré zapáchajú. Tento zápach potom
prechádza do mlieka,“ opisuje Ladislav Raček.
Talianske
syry
V
degustačnej súťaži Caseus sa tento rok na 97 riadených degustáciách zúčastnilo
viac ako 4800 ľudí. Medzi 503 prihlásenými syrmi zo 125 mliekarní ocenila
porota a návštevníci 47 syrov v ôsmich hlavných kategóriách.
Autor
článku: Klaudia Lászlóová - poľnoinfo.sk