Naši ovčiari i napriek problémom zachovávajú tradície
Naši
ovčiari na Slovensku napriek stále sťaženým podmienkam sa snažia dodržiavať naše
tradície a veľmi pozitívne
propagujú prínosy ovčiarstva pre našu spoločnosť. Podobne ako
i v posledné roky aj tento rok usporiadali mnohé krásne podujatia, ktoré boli veľmi bohato
navštevované a kde sa predvádzali
ovčie výrobky, najmä mliečne špeciality ako sú ovčie syry a bryndza, mäsové
prípravky ako baraní guláš, pečená jahňacina a pod. Ovčiarska sezóna sa
začína väčšinou už začiatkom mája, keď
už sú ovečky vonku na zelených pasienkoch. Tradične vtedy sa začína
i známa „ Bačová cesta“, keď na viacerých salašoch i farmách
v Hornom Považí i na Liptove sa organizujú ovčiarske slávnosti. Veľmi
navštevované sú napríklad v na Salaši v Pružine pod vedením Oľgy
Apoleníkovej i na Kolibe v Papradne pod vedením Aničky Beníkovej, kde
sa za účasti predstaviteľov okresov, krajov i odborníkov stretávajú
stovky návštevníkov zo širokého okolia. Ľudia tam radi chodia, lebo vždy je tam
bohatý kultúrny i odborný program vrátane rôznych súťaží pre dospelých
i pre deti. Podávajú sa tam vynikajúce ovčiarske mliečne i mäsové
špeciality vrátane baranieho guláša, bryndzových halušiek a pod. Takéto slávnosti za účasti ľudového folklóru a pri dobrej zábave trvajú až do noci.
Osobitne
je potrebné pochváliť Zväz chovateľov oviec a kôz, ktorý tradične
usporiadal so spoluorganizátorom obce Východná na jeho rozsiahlom amfiteátri
vynikajúce celoslovenské oslavy ovčiarstva „Ovenálie 2023“. V tomto roku
za prítomnosti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidiekaProf. MVDr. Jozefa
Bíreša, DrSc.,vedúcich pracovníkov ministerstva,
Štátnej veterinárnej správy, vedenia Žilinskej župy i predstaviteľov Zväzu
oviec a kôz a mnohých ďalších významných osobností a to za prítomnosti niekoľko tisíc návštevníkov ,
uskutočnili vynikajúce oslavy ovčiarstva.
Na tomto podujatí sa zhodnotil súčasný stav i možné perspektívy
rozvoja ovčiarstva. Na podujatí bolo množstvo zaujímavých akcii a súťaží
i výstav oviec a kôz. Bola tam najmä súťaž kvality ovčích
a kozích syrov, súťaž v ťahaní syrárskej nite, súťaž
o najkrajšiu syrársku tortu, súťaž vo varení guláša, ukážky výroby
syra i strihania oviec a mnohé kultúrne a folklórne vystúpenia.
Popri tom tam boli desiatky stánkov s ľudovými remeslami, tradičnými
výrobkami a mnohé stánky s predajom i s občerstvením.
Spracovateľov ovčieho a kozieho
mlieka zaujímali najmä mliečne výrobky na súťaži, ale i v stánkoch.
S potešením možno konštatovať, že sa súťaží zúčastnil veľmi veľký počet
výrobcov s bohatým sortimentom ovčích hrudkových syrov, ovčej bryndze,
údených syrov, zrejúcich syrov, žinčice i kozích syrov. Všetky výrobky
boli hodnotené anonymne pracovníkmi Štátnej veterinárnej správy bez
podstatnejších nedostatkov. Je potešiteľné, že súčasné ovčie i kozie
mliečne výrobky sú zdravotne bezpečné a podstatne lepšej kvality ako pred
rokom 2000. Samozrejme, že stále máme čo vylepšovať a aj rozširovať
sortiment i zlepšovať ich kvalitu. Práve takéto súťaže vždy napomáhajú
našim výrobcom porovnať si vzájomnú kvalitu a získať aj nové skúsenosti
i podnety na zlepšenie kvality
mliečnych výrobkov. Za zorganizovanie takýchto nádherných podujatí treba
všetkým organizátorom úprimne poďakovať.
Aj keď naši ovčiari sa obetavo
a s veľkým rizikom snažia udržať a rozširovať chov oviec
i kôz, žiaľ realita je taká, že stavy hospodárskych zvierat a aj
oviec a kôz sa každoročne znižujú a mnohí výrobcovia boli nútení pre
zhoršujúce sa ekonomické pomery i zavrieť svoje farmy i zariadenia. Za
posledných 30 rokov poľnohospodárstvo a zvlášť živočíšna výroba
zaznamenala prudký pokles. Pritom máme dobré prírodné podmienky, máme tisíce
hektárov nevyužitých a zaburinených lúk a pasienkov a nedokázali
sme zabrániť úniku mladých ľudí z vidieka. Zdá sa, akoby nám chýbal iba
zdravý sedliacky rozum. Však vždy platilo
osvedčené pravidlo, že vidiek bez poľnohospodárstva nie je vidiek. Podobne ako vo vyspelých krajinách vidiek treba
viac podporovať, obnoviť
poľnohospodárske aktivity a najmä živočíšnu výrobu, remeslá,
vytvorenie spoločných odbytových družstiev pre jednotlivé rastlinné
i živočíšne produkty a pod. Slovensko predsa stratilo svoju potravinovú
sebestačnosť a je odkázané na dovoz základných potravín. Práve
v poľnohospodárstve sú obrovské rezervy ktoré treba podstatne lepšie
využívať a nepodporovať iba priemyselnú veľkovýrobu. Zvlášť ovčiarstvo je
nositeľom našich tradícii i životného štýlu a nesmieme dopustiť, aby
naďalej upadalo. Však to má veľmi široký socioekonomický dopad na krajinotvorbu,
ekologické prostredie, na zamestnanosť ľudí,
na zdravie národa a napokon však i na naše ľudové tradície.
Nevyhnutným predpokladom úspešnosti zmien je spoločenské
pochopenie a uznanie významu poľnohospodárskeho obhospodarovania územia ako
krajinotvorného, ekologického a sociálno-stabilizačného faktora. Realizácia
pôdohospodárskej politiky má širší dopad a presahuje rámec samotného rezortu
pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a to by sa malo zdôrazňovať. Nemali by sme zabúdať i na naše vidiecke
a ovčiarske korene, ale mali by sme dbať na zastavenie úpadku
poľnohospodárstva a zvlášť živočíšnej výroby. Pevne veríme, že už budúca vláda bude už viac myslieť na budúcnosť a rozvoj
poľnohospodárstva i vidieka.
Ing. Karol Herian, CSc., Žilina