Vitajte na stránke Vidieckeho parlamentu Slovenska
  • 0915 446 538
  • vipa@vipa.sk
20240609_102819

Naši ovčiari si naďalej aktívne udržujú svoje tradície



Naši ovčiari si naďalej aktívne udržujú  svoje tradície

Ing. Karol Herian, CSc., Žilina

Chov oviec na našom území má svoje hlboké korene a siaha do dávnej histórie. Však v minulosti aj na našom území prevládal z domácich zvierat najmä chov oviec a pritom chov hovädzieho dobytka  ešte v prvom tisícročí n. l. nebol dominantný. Dlhé stáročia chov oviec predstavoval jeden z hlavných zdrojov živobytia. Bola to však vždy nesmierne ťažká a náročná práca, no prinášala vždy aj bohatý úžitok. Chov oviec sa po dlhé stáročia niesol v znamení porekadla „ovečka, ovečka, trojaký úžitok máš “.

 Už v minulosti chov oviec predstavoval zdroj surovín pre výživu ľudí a tiež aj  na odievanie. Z hľadiska výživy to bolo v prvom rade mlieko a výrobky z ovčieho mlieka, na druhom mieste to bolo ovčie mäso a v neposlednom rade sa ovce chovali aj pre ovčiu vlnu a kožiam. Tie boli v minulosti nenahraditeľné. Pre súčasný trh už ustúpil význam ovčej vlny a koží, lebo tie sa nahradili inými materiálmi.  Ovčie mlieko a mäso sú však naďalej pre súčasný trh zaujímavé komodity. Dopyt  na tieto produkty je však veľmi kolísavý, čo robí chovateľom problémy. Žiaľ v posledných rojoch nám počet oviec stále klesá pod 300 tis. ks.  Okrem nepriaznivých ekonomických podmienok to súvisí i s neustálym klesajúcim počtom pracovníkov v živočíšnej výrobe.

V priebehu vývoja ovčiarstva a poľnohospodárstvo vôbec  vždy malo  a aj v súčasnosti má chov oviec okrem zabezpečenia zdravej výživy i veľa ďalších prínosov, ktoré doposiaľ nie sú primerane ohodnotené.  Je to najmä prínos pre krajinotvorbu a ekologické využitie trávnych porastov zvlášť v  podhorských a horských oblastiach, obohatenie možnosti agroturistiky, zachovanie  tradičnej kultúry i folklóru, zachovanie našich tradičných špecialít z ovčieho mlieka i mäsa a spestrenie našej výživy o veľmi cenné výživové látky.  Však máme dostatok nevyužitých lúk a pasienkov no musíme lepšie zainteresovať najmä mladých ľudí do poľnohospodárskej prvovýroby. Pritom práve chov oviec poskytuje nám veľa možností lepšie hospodáriť, využívať naše prírodné podmienky i zdravo žiť. Chov oviec je predsa naša tradícia i dedičstvo našich predkov, ktoré treba neustále udržiavať a rozvíjať.

 Z uvedených  dôvodov má preto veľký význam naďalej udržiavať a rozvíjať naše ovčiarske tradície, naďalej sa zviditeľňovať a propagovať prínos nášho ovčiarstva pre našu spoločnosť. Takáto propagácia ovčiarstva môže oživiť naše tradície a pomôcť rozvoju ovčiarstva i vidieka. Je chvályhodné, že náš Zväz chovateľov a kôz na Slovensku  v spolupráci s ďalšími zainteresovanými organizáciami  už v rokoch po „nežnej revolúcie“ začal organizovať mnohé ovčiarske slávnosti, ktoré si získali aj veľkú popularitu a sú bohato navštevované.

Veľmi krásne boli oslavy ovčiarstva v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Tam sa začali robiť aj rôzne súťaže v kvalite bačovských výrobkov, v o varení bryndzových halušiek a pod. Tieto oslavy s bohatým tradičným folklórom boli aj v máji tohto roku. Ďalšie oslavy tradičného ovčiarstva usporiadalo OZ Bačova cesta  na rôznych salašoch. Tradične veľmi krásne oslavy s bohatou účasťou návštevníkov a pestrým kultúrnym programom začali na Salaši v Pružine  pod vedením jej majiteľky Oľgy Apoleníkovej.  Vzápätí pokračovala Bačova cesta na Kolibe v Papradne u majiteľky Anny Beníkovej. Tu tiež bol bohatý program a vynikajúce špeciality z ovčieho mlieka i mäsa. Bačova cesta postupne pokračuje po ďalších salašoch a propaguje tradičné salašníctvo a ovčiarske špeciality i kultúru.

   Najvýznamnejšie  oslavy ovčiarstva sú Ovenálie na amfiteátri vo Východnej. V tomto roku 9. júna  to boli už XV. Celoslovenské ovčiarske slávnosti. Hlavný organizátor bol Zväz chovateľov oviec a kôz zo spoluorganizátorom Obce Východná. Celé podujatie sa uskutočnilo pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.  Napriek neistému počasiu na toto významné podujatie prišlo niekoľko tisíc návštevníkov z celého Slovenska.

   V úvode slávnosti vystúpili  predstavitelia MPRV SR, ŠVPS SR, obce Východná a ZCHOK. Všetci zdôraznili význam a prínos ovčiarstva a vyslovili nádej na zlepšenie súčasnej situácie.  Predseda ZCHK Igor Nemčok hneď v úvode slávnosti ocenil osobnosti, ktoré sa zaslúžili za podporu rozvoja ovčiarstva a to Karola Heriana,Milana Margetína a Jozefa Bíreša. Po otvorení nasledoval veľmi bohatý  náučný i folklórny program. Z náučno odborných programov z oblasti spracovania ovčieho mlieka treba spomenúť najmä súťaž o najlepšie ovčie i kozie syry a o majstra syrára, súťaž o najkrajšiu syrovú tortu, súťaž v ťahaní parených syrových nití  a tiež ukážky výroby  ovčieho hrudkového syra.

   Súťaž o najlepšie syry v jednotlivých kategóriách hodnotili regionálni   pracovníci ŠVPS. Celkovo na súťaži boli kvalitné ovčie i kozie syry zas o trochu lepšie ako v predchádzajúce roky. Súťažilo spolu 144 mliečnych výrobkov. Ako najlepšie boli hodnotené  nasledovné syry : Jozef Zvara mal najlepší Ovčí hrudkový syr, Ovčí údený syr mal najlepší PD Važec, najlepšiu bryndzu mal BioEN s.r.o., žinčica najviac chutila z SPDP Lužnan, najlepšie zrejúce syry boli zas z BioEn s.r.o.  najlepšie syrové nite  mala Oľga Apoleníková z Pružiny a najlepšie kozie syry boli hodnotené z Gazdovstva u Matúškov. V tomto roku ako najlepší Majster syrár bol vyhodnotený Marián Jackuliak vedúci pracovník BioEn s.r.o. Gemerské ovečky z ovčej  mliekarni v Hubovej. Z prekrásnych syrárskych tort sa najlepšie umiestnila figurálna stavba salaša vyrobenej pracovníkmi Syrové torty s.r.o. Okrem toho sa súťažilo i vo varení gulášu, kde prvé miesto získal  Bajer Agro s.r.o. a v súťaži v ťahaní parených syrových nití zvíťazila Janka Mesiarová s dĺžkou nite 142,2 m (z 1 kg ovčieho hrudkového  syra) .  Okrem toho  na tohoročných Ovenáliach bola i výstava oviec a kôz a boli tam i ukážky v strihaní oviec.  Najlepšie z oviec  bola ohodnotená  Kamerunská ovca – plemenná bahnica s jahňatom od LambsFarm Slovakia od Ing. Jozefa Novotného. Všetkým účastníkom súťaží a najmä víťazom patrí  úprimná vďaka za ich obetavú prácu.

Na ovčiarských slávnostiach Ovenálie 2024 neboli len  súťaže, ale i nespočetné množstvo stánkov s predajom tradičných výrobkov a stánkov  s prípravou vynikajúcich špecialít z ovčieho mlieka i mäsa.  Každý účastník si mohol prísť na svoje a vybrať si z bohatého výberu špecialít. Popri tom prebiehal program s vystúpením viacerých folklórnych súborov. Každý účastník musel byť nadšený bohatým programom a krásnou panorámou Tatier. Na svoje si prišli i malé deti, ktoré si mohli pohladkať ovečky i zabaviť sa.

   Záverom možno konštatovať, že aj tohoročné ovčiarske slávnosti sa organizátorom a našim ovčiarom napriek vrtkavému počasiu veľmi vydarili a patrí im zaslúžená vďaka za ich náročnú a obetavú prácu. V ovčiarstve sa za posledné roky dosiahli i mnohé úspechy, no tie ešte  nezaručujú   ďalší rozvoj. Na to treba ešte zodpovednejšie pracovať a vytvoriť podmienky, aby aj u nás sa mohol chov oviec i kôz úspešne rozvíjať podobne ako v okolitých krajinách a aby sme mohli ďalej rozvíjať dedičstvo našich predkov.