Naši ovčiari si naďalej aktívne udržujú svoje tradície
Naši ovčiari
si naďalej aktívne udržujú svoje
tradície
Ing. Karol Herian, CSc., Žilina
Chov oviec na našom území má svoje hlboké korene
a siaha do dávnej histórie. Však v minulosti aj na našom území
prevládal z domácich zvierat najmä chov oviec a pritom chov
hovädzieho dobytka ešte v prvom
tisícročí n. l. nebol dominantný. Dlhé stáročia chov oviec predstavoval jeden
z hlavných zdrojov živobytia. Bola to však vždy nesmierne ťažká a náročná
práca, no prinášala vždy aj bohatý úžitok. Chov oviec sa po dlhé stáročia
niesol v znamení porekadla „ovečka, ovečka, trojaký úžitok máš “.
Už
v minulosti chov oviec predstavoval zdroj surovín pre výživu ľudí
a tiež aj na odievanie.
Z hľadiska výživy to bolo v prvom rade mlieko a výrobky z ovčieho
mlieka, na druhom mieste to bolo ovčie mäso a v neposlednom rade sa
ovce chovali aj pre ovčiu vlnu a kožiam. Tie boli v minulosti
nenahraditeľné. Pre súčasný trh už ustúpil význam ovčej vlny a koží, lebo
tie sa nahradili inými materiálmi. Ovčie
mlieko a mäso sú však naďalej pre súčasný trh zaujímavé komodity. Dopyt na tieto produkty je však veľmi kolísavý, čo
robí chovateľom problémy. Žiaľ v posledných rojoch nám počet oviec stále
klesá pod 300 tis. ks. Okrem
nepriaznivých ekonomických podmienok to súvisí i s neustálym klesajúcim
počtom pracovníkov v živočíšnej výrobe.
V priebehu vývoja ovčiarstva
a poľnohospodárstvo vôbec vždy
malo a aj v súčasnosti má chov
oviec okrem zabezpečenia zdravej výživy i veľa ďalších prínosov, ktoré doposiaľ
nie sú primerane ohodnotené. Je to najmä
prínos pre krajinotvorbu a ekologické využitie trávnych porastov zvlášť
v podhorských a horských oblastiach, obohatenie možnosti
agroturistiky, zachovanie tradičnej
kultúry i folklóru, zachovanie našich tradičných špecialít z ovčieho
mlieka i mäsa a spestrenie našej výživy o veľmi cenné výživové
látky. Však máme dostatok nevyužitých
lúk a pasienkov no musíme lepšie zainteresovať najmä mladých ľudí do
poľnohospodárskej prvovýroby. Pritom práve chov oviec poskytuje nám veľa
možností lepšie hospodáriť, využívať naše prírodné podmienky i zdravo žiť.
Chov oviec je predsa naša tradícia i dedičstvo našich predkov, ktoré treba
neustále udržiavať a rozvíjať.
Z uvedených dôvodov má preto veľký význam naďalej
udržiavať a rozvíjať naše ovčiarske tradície, naďalej sa zviditeľňovať
a propagovať prínos nášho ovčiarstva pre našu spoločnosť. Takáto
propagácia ovčiarstva môže oživiť naše tradície a pomôcť rozvoju
ovčiarstva i vidieka. Je chvályhodné, že náš Zväz chovateľov a kôz na
Slovensku v spolupráci s ďalšími
zainteresovanými organizáciami už
v rokoch po „nežnej revolúcie“ začal organizovať mnohé ovčiarske
slávnosti, ktoré si získali aj veľkú popularitu a sú bohato navštevované.
Veľmi krásne boli oslavy ovčiarstva v Múzeu
liptovskej dediny v Pribyline. Tam sa začali robiť aj rôzne súťaže
v kvalite bačovských výrobkov, v o varení bryndzových halušiek
a pod. Tieto oslavy s bohatým tradičným folklórom boli aj v
máji tohto roku. Ďalšie oslavy tradičného ovčiarstva usporiadalo OZ Bačova
cesta na rôznych salašoch. Tradične
veľmi krásne oslavy s bohatou účasťou návštevníkov a pestrým
kultúrnym programom začali na Salaši v Pružine pod vedením jej majiteľky Oľgy
Apoleníkovej. Vzápätí pokračovala Bačova
cesta na Kolibe v Papradne u majiteľky Anny Beníkovej. Tu tiež bol
bohatý program a vynikajúce špeciality z ovčieho mlieka i mäsa.
Bačova cesta postupne pokračuje po ďalších salašoch a propaguje tradičné
salašníctvo a ovčiarske špeciality i kultúru.
Najvýznamnejšie oslavy ovčiarstva sú Ovenálie na amfiteátri
vo Východnej. V tomto roku 9. júna
to boli už XV. Celoslovenské ovčiarske slávnosti. Hlavný organizátor bol
Zväz chovateľov oviec a kôz zo spoluorganizátorom Obce Východná. Celé
podujatie sa uskutočnilo pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva
a rozvoja vidieka SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej
správy SR. Napriek neistému počasiu na
toto významné podujatie prišlo niekoľko tisíc návštevníkov z celého
Slovenska.
V úvode
slávnosti vystúpili predstavitelia MPRV
SR, ŠVPS SR, obce Východná a ZCHOK. Všetci zdôraznili význam a prínos
ovčiarstva a vyslovili nádej na zlepšenie súčasnej situácie. Predseda ZCHK Igor Nemčok hneď v úvode
slávnosti ocenil osobnosti, ktoré sa zaslúžili za podporu rozvoja ovčiarstva
a to Karola Heriana,Milana Margetína
a Jozefa Bíreša. Po otvorení nasledoval veľmi bohatý náučný i folklórny program.
Z náučno odborných programov z oblasti spracovania ovčieho mlieka
treba spomenúť najmä súťaž o najlepšie ovčie i kozie syry
a o majstra syrára, súťaž o najkrajšiu syrovú tortu, súťaž
v ťahaní parených syrových nití
a tiež ukážky výroby ovčieho
hrudkového syra.
Súťaž
o najlepšie syry v jednotlivých kategóriách hodnotili regionálni pracovníci ŠVPS. Celkovo na súťaži boli
kvalitné ovčie i kozie syry zas o trochu lepšie ako
v predchádzajúce roky. Súťažilo spolu 144 mliečnych výrobkov. Ako
najlepšie boli hodnotené nasledovné syry
: Jozef Zvara mal najlepší Ovčí hrudkový syr, Ovčí údený syr mal najlepší PD
Važec, najlepšiu bryndzu mal BioEN s.r.o., žinčica najviac chutila z SPDP
Lužnan, najlepšie zrejúce syry boli zas z BioEn s.r.o. najlepšie
syrové nite mala Oľga Apoleníková
z Pružiny a najlepšie kozie syry boli hodnotené z Gazdovstva
u Matúškov. V tomto roku ako najlepší Majster syrár bol vyhodnotený
Marián Jackuliak vedúci pracovník BioEn s.r.o. Gemerské ovečky z ovčej
mliekarni v Hubovej. Z prekrásnych syrárskych tort sa najlepšie
umiestnila figurálna stavba salaša vyrobenej pracovníkmi Syrové torty s.r.o.
Okrem toho sa súťažilo i vo varení gulášu, kde prvé miesto získal Bajer Agro s.r.o. a v súťaži
v ťahaní parených syrových nití zvíťazila Janka Mesiarová s dĺžkou
nite 142,2 m (z 1 kg ovčieho hrudkového
syra) . Okrem toho na tohoročných Ovenáliach bola i výstava
oviec a kôz a boli tam i ukážky v strihaní oviec. Najlepšie z oviec bola ohodnotená Kamerunská ovca – plemenná bahnica
s jahňatom od LambsFarm Slovakia od Ing. Jozefa Novotného. Všetkým
účastníkom súťaží a najmä víťazom patrí
úprimná vďaka za ich obetavú prácu.
Na ovčiarských slávnostiach Ovenálie 2024
neboli len súťaže, ale i nespočetné
množstvo stánkov s predajom tradičných výrobkov a stánkov
s prípravou vynikajúcich špecialít z ovčieho mlieka
i mäsa. Každý účastník si mohol
prísť na svoje a vybrať si z bohatého výberu špecialít. Popri tom
prebiehal program s vystúpením viacerých folklórnych súborov. Každý
účastník musel byť nadšený bohatým programom a krásnou panorámou Tatier. Na
svoje si prišli i malé deti, ktoré si mohli pohladkať ovečky
i zabaviť sa.
Záverom
možno konštatovať, že aj tohoročné ovčiarske slávnosti sa organizátorom a našim
ovčiarom napriek vrtkavému počasiu veľmi vydarili a patrí im zaslúžená
vďaka za ich náročnú a obetavú prácu. V ovčiarstve sa za posledné
roky dosiahli i mnohé úspechy, no tie ešte
nezaručujú ďalší rozvoj. Na to
treba ešte zodpovednejšie pracovať a vytvoriť podmienky, aby aj u nás
sa mohol chov oviec i kôz úspešne rozvíjať podobne ako v okolitých
krajinách a aby sme mohli ďalej rozvíjať dedičstvo našich predkov.