novela zákona o potravinách
Potravinárska komora Slovenska (PKS) vníma schválenie tzv. potravinového semafora ako ďalšie populistické opatrenie namiesto riešenia skutočných problémov potravinárskych podnikov a systémových opatrení na podporu výroby potravín na Slovensku.
Uviedla
to Jana Venhartová, riaditeľka PKS v reakcii na novelu zákona o potravinách,
ktorú vo štvrtok (28. 1.) schválila Národná rada (NR) SR.
PKS
podľa nej odmieta, že toto opatrenie pomôže slovenským potravinárom
Výsledné
znenie zákona je navyše nejednoznačné a zmätočné, otázny je aj jeho súlad
s právom Európskej únie.
Pripomenula,
že v návrhu dokumentu k Fondu obnovy EÚ Slovenská republika nepočíta
so žiadnou finančnou podporou výroby potravín, rovnako sa s potravinármi
nepočíta ani v štátnom rozpočte SR na rok 2021 v rámci štátnej
pomoci.
ODPORÚČAME:
Pekári a potravinári sú sklamaní! Vláda nedá na podporu výroby domácich
potravín ani euro
Zriadenie
registra potravín podľa PKS k potravinovej bezpečnosti Slovenska nepomôže.
Z pohľadu transparentnosti pre spotrebiteľa európske právo už
v súčasnej dobe ustanovuje rozsiahle povinnosti pre potravinárov ohľadom
poskytovania povinných informácií o potravine a v boji proti
potravinovým podvodom. Na trhu zároveň existuje množstvo aplikácií, ktoré
ponúkajú výživové údaje potravín či údaje ku krajine pôvodu potraviny
a surovín.
Množstvo
registrov ustanovuje slovenská legislatíva už aj dnes
Upozornila,
že množstvo registrov ustanovuje slovenská legislatíva už v súčasnosti,
napríklad registre v súvislosti s potravinárskymi prevádzkami, novými
potravinami, výživovými doplnkami a potravinami na osobitné výživové
účely, register minerálnych a pramenitých vôd, vinohradnícky register či
register zaručených tradičných špecialít a chránených zemepisných označení.
Každý z týchto registrov pritom spravuje iný štátny orgán. Namiesto
zjednodušenia administratívnej záťaže potravinárov zlúčením týchto registrov
pridávajú zákonodarcovia ďalší do zoznamu.
Zdôraznila,
že PKS je zároveň proti vytváraniu národných kritérií hodnotenia potravín,
nakoľko tieto sa momentálne vytvárajú na úrovni EÚ. SR by sa mala zamerať
na aktívne pripomienkovanie a diskusiu k európskym návrhom tak, aby
európsky systém nediskriminoval žiadnych výrobcov ani skupiny výrobkov.
Dodala,
že namiesto toho sa prichádza s národnými riešeniami, ktoré v podobe,
v akej boli schválené, s vysokou pravdepodobnosťou skončia
v zozname populistických opatrení v súvislosti s potravinami, ktoré
stáli štátny rozpočet nemalé finančné prostriedky bez reálneho účinku ako
napríklad súkromné pálenie alkoholu či Národný potravinový katalóg.
Potravinový
semafor nie je potrebným riešením ani pre spracovateľov mäsa
Slovenský
zväz spracovateľov mäsa (SZSM) vníma register potravín pre potravinový semafor
iba ako jeden z mnohých už existujúcich registrov potravín, ktorý
v konečnom dôsledku nebude mať žiadny pozitívny vplyv na zlepšenie
postavenia slovenských spracovateľov mäsa na trhu.
Ako
ďalej uviedla Eva Forrai, výkonná riaditeľka SZSM v reakcii na novelu zákona o
potravinách, ktorú vo štvrtok (28. 1.) schválila Národná rada (NR) SR,
z praktického hľadiska jeho zriadenie neprináša benefity ani pre samotného
spotrebiteľa, pretože v súčasnej dobe nájde spotrebiteľ v súlade
s platnou legislatívou EÚ všetky potrebné informácie o potravine
priamo na etikete výrobku.
Tá
je na rozdiel od plánovaného online registra potravín pohodlne dostupná pre
všetky vekové skupiny spotrebiteľov, ktorí nie sú odkázaní na vyhľadávanie
potrebných údajov na internete. „Vzdelávanie spotrebiteľa preto považujeme za
kľúčové hlavne v oblasti správnej interpretácie údajov na etikete,“
podčiarkla.
Pretože
Slovensko patrí medzi krajiny s vysokým potenciálom produkcie domácich
surovín aj potravín, SZSM by podľa nej privítal, ak by poslanci NR SR
prijímali také zákony, ktoré by boli pragmatickým riešením pre súčasný
nelichotivý stav slovenského potravinárstva. Poslanci by mali prioritne venovať
svoju pozornosť riešeniam, ktoré by prispeli k zvyšovaniu potravinovej
sebestačnosti Slovenska a konkurencieschopnosti slovenských výrobcov
oproti zahraničným. To by bolo benefitom aj pre samotného spotrebiteľa
v podobe dostupnejších cien slovenských potravín.
Upozornila,
že typickým príkladom nedostatočnej konkurencieschopnosti slovenských výrobcov
z praxe je napríklad cena slovenského bravčového a hovädzieho mäsa, ktoré
sa na pultoch v obchodoch predáva výrazne drahšie ako mäso zahraničných
spracovateľov.
Potravinový
semafor nie je to, čo pomôže slovenskému potravinárstvu. Opätovne sa prijímajú
návrhy, ktoré si nevyžiadali potravinári a ktoré nebudú pre nich prínosom.
Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory
(SPPK) Jana Holéciová v reakcii na novelu zákona o potravinách.
Súčasné
ozančenie potravín je na úrovni EÚ
SPPK
podľa nej jednoznačne podporuje harmonizované označovanie výživových údajov na
prednej strane balenia potravín na úrovni EÚ. Komora stále trvá na názore, že
aktuálne nie je čas na vytváranie národnej schémy označovania potravín formou
slovenského potravinového semaforu, ktorý bol predložený poslancom Patrickom
Linhartom za Sme rodina do NR SR a ktorý bol aj schválený.
Poznamenala,
že zámerom EÚ je legislatívne zjednotiť vzniknuté rôzne formy grafického
označovania v jednotlivých európskych krajinách a preto sa momentálne k danej
téme koná široká diskusia, ktorej súčasťou je aj Slovenská republika.
„Nesúhlas
SPPK so zavádzaním potravinového semaforu sme tlmočili ako autorovi myšlienky,
poslancovi NR SR Patrickovi Linhartovi, tak aj samotnému Ministerstvu
pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Na viacerých rokovaniach k tejto
téme sme upozorňovali na skutočnosť, že táto iniciatíva prichádza neskoro a
minie sa účinku – nepovedie k zjednodušeniu informovanosti spotrebiteľa, naopak
zmätie ho nejasnými pravidlami na farebné označovanie potravín a zároveň
prinesie ďalšie zvýšenie nákladov výrobcom potravín. Zároveň môže takto
nedostatočne pripravený systém označovania vháňať otázniky do konkurenčného
boja jednotlivých výrobcov,“ zdôraznila.
Upozornila,
že v návrhu zákona sa hovorí o registri potravín, ktorý by mohol v malej miere
slúžiť ako jeden z nástrojov na marketingovú podporu predaja potravín. SPPK
však zásadne odmieta prepájanie registra potravín na slovenský potravinový
semafor. V každom prípade je však nevyhnutné hľadať aj ďalšie marketingové
nástroje a finančné zdroje na podporu predaja slovenských potravín.
Pripomenula,
že SPPK mala pripomienky k potravinovému semaforu, a to v rámci medzirezortného
pripomienkového konania.
„Žiadali
sme, aby sa v celom paragrafovom znení predloženého návrhu vypustilo slovenské
spojenie ‚potravinový semafor‘. Nedošlo k akceptovaniu našej požiadavky, práve
naopak, slovné spojenie tam ostalo, dokonca sa tam pridala aj definícia
potravinového semaforu. Uvedené znenie je podľa nášho názoru dosť nejasné, lebo
podľa vyjadrenia poslanca Patricka Linharta ide o povinné zavedenie
potravinového semaforu napriek tomu, že pri registri pre potravinový semafor je
uvedené, že je to dobrovoľné. Túto záležitosť budeme ešte komunikovať s
ministerstvom pôdohospodárstva, lebo schválená legislatívna úprava nie je
jednoznačná,“ dodala Holéciová.
Vznikne
nový register potravín pre potravinový semafor
Na
Slovensku sa zriadi nový register potravín pre potravinový semafor, ktorý vedie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Plénum NR SR schválilo
novelu zákona o potravinách, ktorú predložil poslanec Sme rodina Patrick
Linhart.
Hlasovalo
zaň všetkých 123 prítomných poslancov. Register potravín pre potravinový
semafor bude informačným systémom, ktorý obsahuje informácie o potravine a
prevádzkovateľovi. Registrácia bude dobrovoľná.
Článok
nájdete
na:https://podnikatelskecentrum.sk/potravinovy-semafor-vyrobcovia-potravin-ho-vnimaju-ako-populisticke-opatrenie-bez-rieseni/