O ZNAČKU KVALITY SA UCHÁDZA VYŠE 100 SLOVENSKÝCH VÝROBKOV
O ZNAČKU KVALITY SA UCHÁDZA VYŠE 100 SLOVENSKÝCH VÝROBKOV
Na pôde
nášho ministerstva dnes prebieha už druhé tohtoročné hodnotenie potravín, ktoré
sa uchádzajú oZnačka kvality. Komisia posudzuje takmer 130
prihlásených výrobkov.
Minister
Vlčan: ,,Teší nás enormný záujem potravinárov o získanie Značky kvality pre
svoje potravinové produkty. Vďaka tomuto označeniu spotrebitelia vedia, že ide
o potravinu vyrobenú z kvalitných slovenských surovín u nás doma na Slovensku.“
Komisia
zložená zo zástupcov nášho ministerstva, Štátnej veterinárnej a potravinovej
správy SR a Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra sa pri
hodnotení zameriava na:
chuť,
vôňu,
zloženie,
štruktúru,
vzhľad a aj
označenie výrobkov
Potravinári
musia zdokladovať, že na výrobu produktov použili minimálne 75 % slovenských
surovín. V prípade, že túto podmienku nedokážu splniť, musia to zdôvodniť.
Okrem toho
predkladajú komisii výsledky laboratórnych testov, ktoré deklarujú bezpečnosť a
kvalitu produktov.
Najvyššie
hodnotené sú nadštandardné kvalitatívne vlastnosti. Napríklad ak ide o
remeselne vyrobené potraviny, produkty so zdravotnými benefitmi či z ekologicky
vypestovaných surovín.
Značka
kvality je zavedená od roku 2004 a v súčasnosti ju nájdete v obchodoch na viac
ako 1000 výrobkoch. Jej úlohou je zviditeľniť slovenské potraviny a posilniť
tak ich konkurencieschopnosť na domácom trhu.