Ovčiarska sezóna sa už naplno začala
Tak, a znova sa nám otvára naplno ovčiarska sezóna so svojimi vynikajúcimi špecialitami a aj už s tradičnými podujatiami. Jedným z nich je aj už známa tzv.Bačová cesta, ktorá sa tentokrát začala na Salaši v Pružine. Majiteľka a hlavná organizátorka podujatia pani Oľga Apoleníková na svojom salaši celoročne robí viaceré krásne ovčiarske podujatia, no začiatok sezóny so svojou vynikajúcou tradičnou Ovčou bryndzou a ďalšími ovčími špecialitami má svoje osobitné čaro. Tento krát už začiatkom mája, napriek neistému, daždivému počasiu, pripravila pre návštevníkov z blízkeho i vzdialenejšieho okolia , na predaj bohatý sortiment svojich ovčích syrov, Ovčej bryndze i fermentované ovčie nápoje a k tomu tiež bohatý kultúrny program.
Na tejto Bačovej ceste v Pružine vystúpil celý rad populárnych hudobných súborov, o prínose ovčích špecialít pohovoril aj Ing. Herian, a boli tam i zaujímavé súťaže v jedení halušiek, súťaže detí v kreslení, súťaž v hodnotení miestnych slivovíc, vystúpenie hasičov i jazdy na koníkoch. Popri tom tam boli celý rad stánkov s predajom tradičných výrobkov. Labužníci si prišli na svoje výborné Bryndzové halušky, na ovčí guláš, pečenú jahňacinku i na sladké i slané palacinky. Napriek neistému počasiu Salaš v Pružine bol zaplnený svojimi návštevníkmi a všade vládla pohoda i zábava. Aj tento krát treba úprimne poďakovať pani Oľge Apoleníkovej a jej kolektívu spolupracovníkov za vynikajúco pripravenú ovčiarsku akciu, s ktorou sa môžeme všade pochváliť.
Občianske združenie Bačova cestaorganizuje na svojich salašoch viaceré podobné podujatia a všade to získava širší okruh návštevníkov i priaznivcov ovčiarstva. Takéto aktivity majú však nielen miestny prínos, ale sú dôležitým podnetom na propagáciu ovčiarstva, potreby rozvoja živočíšnej výroby na Slovensku a vôbec prispievajú k riešeniu problematiky potravinovej sebestačnosti i rozvoja vidieka. Už sa ozývajú i u nás viaceré podnety na riešenie a obnovu potravinovej sebestačnosti a zdravej výživy. Slovensko má predsa svoje bohaté tradície práve v ovčiarstve, má dostatok nevyužitých lúk a pasienkov a o ovčie zdravé výrobky je stále veľký záujem. Pri skutočnom urýchlenom riešení aktuálnych problémov s podporou štátu a získania i mladých ľudí pre prácu v poľnohospodárstve nemuseli by sme ovčie mlieko, ale i iné suroviny i potraviny dovážať zo zahraničia. Potraviny sa predsa už v celom svete stávajú strategickou surovinou a ich maximálna dostatočnosť a zdravá výživa by mali byť všade prvoradé.
Ing. Karol Herian, CSc., Žilina