Poľnohospodárska univerzita v Nitre vyvíja jedlé obaly pre potravinárstvo
Poľnohospodárska
univerzita v Nitre vyvíja jedlé obaly pre potravinárstvo
Slovenská
poľnohospodárska univerzita pracuje na projekte vývoja takzvaných jedlých
obalov. V rámci spolupráce s bieloruskou štátnou univerzitou sa tak
podieľa na vytvorení obalov, do ktorých by sa v budúcnosti mohli baliť
poľnohospodárske produkty aj samotné potraviny bez vytvárania zbytočného
odpadu.
„Jedlý obal je obal, ktorý si
v podstate môžete vložiť do úst a rozpustí sa na jazyku bez toho, aby
ste vytvorili nejaký odpad,“ uviedla vedúca
projektu Miroslava Kačániová. Jedlé obaly sa používajú v Číne, Kanade a USA.
Slovenská poľnohospodárska univerzita sa na vývoji podieľa najmä testovaním
prírodných látok, ktoré by mali jedlé obaly obsahovať.
„Do jedlých obalov, ktoré sú
tvorené na báze škrobu, algenitu alebo agaru, pridávame liečivé byliny alebo
silice, ktoré majú antimikrobiálny a antioxidačný účinok. Našou úlohou je
vývoj týchto prísad, ktoré potom bieloruská strana pridáva do obalov.
Vytipovali sme 10 rôznych bylín, ktoré majú vhodné vlastnosti a zároveň,
keď ich pridáte do obalu, chuť danej potraviny zostáva prirodzená, nemajú na ňu
negatívny účinok. Ide o skorocel, bazu, ľubovník, medovku, materinu dúšku,
lipu, žihľavu a iné,“ dodala Kačániová.
Jedlé
obaly sa vo svete používajú najmä v Číne, Kanade a USA. V Európe
ich takmer nepoznáme. V Bielorusku ich testujú na niektorých konkrétnych
produktoch.
„Balia do toho napríklad maslo,
med alebo cukríky. Napríklad malé masielka alebo malé balenia medov, ktoré sa
dávajú do čaju, v tom môžu byť zabalené a keď si dávate takýto med do
čaju, nevytvoríte odpad, lebo ho aj v tom obale hodíte do horúceho nápoja
a on sa rozpustí,“ vysvetlila Miroslava Kačániová. Univerzity
chcú požiadať o udelenie patentu. V budúcnosti by jedlé obaly mohli použiť
aj na balenie mäsa.
„Na SPU sme už testovali vplyv
esenciálnych olejov na predĺženie trvanlivosti mäsa pri skladovaní
v chladničke. Takto by sa dali využiť v budúcnosti aj jedlé obaly,
pretože výsledky poukazujú na možné predĺženie trvanlivosti a následne,
keď by spotrebiteľ chcel toto mäso spracovať, nevytvoril by odpad. Zároveň
jedlý obal môže vytvoriť aj nejakú príchuť, pokiaľ by sa použili napríklad
koreniny a bylinky, ako tymián, zázvor či oregano,“ dodala
Kačániová.
Jedlé
obaly by sa mohli používať aj pri poľnohospodárskej produkcii.
„Napríklad pri skladovaní, kedy
by sa nemuseli plodiny chemicky ošetrovať, ale využili by sa rôzne prírodné
látky, čo by bolo aj prírode bližšie a nebolo by to škodlivé ani pre
ľudské zdravie,“ uviedla riešiteľka projektu Lucia
Galovičová, doktorandka z SPU.
Projekt
bude pokračovať do roku 2023, kedy by chceli univerzity spoločne požiadať aj
o udelenie patentu pre európsky trh. Následne by sa jedlé obaly mohli
dostať aj do praxe.
Autor článku: Ivana Kaliská