Prepojenie teórie a praxe je podmienkou rozvoja i v potravinárstve
V súčasnej dobe, napriek
výraznému pokroku vo vede a technike za posledné roky došlo u nás
k výraznému poklesu poľnohospodárskej a potravinárskej výroby.
Slovensko sa stalo nesebestačné vo výrobe vlastných potravín. Jednou
z podstatných príčin takéhoto stavu je aj to, že nemáme v praxi dostatok
odborných kádrov, ktorí by boli dostatočne fundovaní a dokázali by riadiť a zveľaďovať
našu poľnohospodársku a potravinársku výrobu. Aj keď sa vybudujú moderné
závody na spracovanie mlieka, nemáme dostatok mladých odborne zručných
a zainteresovaných ľudí ktorí by tam chceli pracovať. Aj keď niektorí absolventi odborných škôl prídu
na mliekarenský závod, mnohí prevažne
zakrátko odchádzajú, lebo nie sú dostatočne pripravení pre potreby praxe.
Pri riešení takýchto problémov je
vždy potrebné sa poučiť z minulosti a z dobrých skúseností
našich susedov. Na území Slovenska v minulosti už v 19. storočí boli
viaceré tzv. roľnícke školy ako napr. v Oravskom Podzámku. Po roku 1918 za prvej Československej republiky dochádza k reorganizácii poľnohospodárskeho školstva,
ktoré prechádza pod Ministerstvo poľnohospodárstva. Osnova
vyučovania bola pripravená tak,
aby absolventov vychovávali pre
gazdovstva po stránke teoretickej tak aj po stránke praktickej.
V druhej polovici 19. storočia
sa s rozvojom priemyslu začala meniť
aj poľnohospodárska výroba. Po vzore vyspelejších krajín sa postupne začali
vytvárať poľnohospodárske družstvá a aj družstevné malé mliekarne. To
viedlo k tomu, že vznikla potreba založiť samostatnú mliekarskú odbornú
školu, podobne ako tomu bolo v Rakúsku vo Wolfpasssingu, alebo v Allgäu.
Na základe žiadosti moravských mliekarní v r. 1902 Moravský zemský snem založil „Zemskou mlékařskou a sýrařskou školuv Kroměříži“. Táto mliekarská škola bola jediná pre severné Uhorsko
a neskôr po vzniku ČSR i pre celé Československo.
Veľkou prednosťou tejto odbornej školy bolo, že mala vynikajúcich
učiteľov a hlavne, že žiaci mali dennú povinnú dopoludňajšiu výrobnú prax na závode, kde sa
vyrábali najmä syry a poobede mali zas mliekarskú teóriu. Na tejto škole
študovali aj mnohí študenti zo Slovenska
a práve títo absolventi tvorili našu slovenskú mliekarenskú elitu pri
povojnovom rozvoji mliekarstva na Slovensku.
Najväčší
rozvoj mliekarstva však nastal až po 2. svetovej vojne. Vybudovalo sa veľa na
tú dobu moderných mliekarní i syrárskych závodov. Súbežne sa naplno začalo
rozvíjať aj mliekarské odborné školstvo. S budovaním mliekarenských
závodov vznikli i mliekarské odborné učilištia a to v Krupine,
v Michalovciach, v Nitre a v Bratislave. Žiaci na týchto
školách pracovali na mliekarenských závodoch a popri tom sa aj učili. Ich
absolventi boli odborne i prakticky veľmi zdatní. Však každoročne sa
organizovali súťaže o najlepších mliekarov a žiaci dosahovali
vynikajúce výsledky a boli po skončení štádia dobrými a kvalitnými
pracovníkmi.
Súbežne s učňovským školstvom
boli zriadené aj Stredné potravinárske a aj poľnohospodárske školy, kde sa
vyučovalo aj mliekarstvo. Aby naši študenti nemuseli dochádzať do Kroměříža,
tak sa v
roku 1972 pre slovenských žiakov vytvorila Stredná škola
potravinárska, kde sa vyučovalo aj mliekarstvo. Po prechode z Kroměříža
slovenskí študenti najskôr dochádzali do Košíc a neskôr po dobudovaní
Strednej školy potravinárskej v Nitre sa tam títo študenti presťahovali. Mliekarenské
predmety a zvlášť prvovýroba mlieka sa vyučovala aj na viacerých stredných
poľnohospodárskych školách ako napr. v Žiline, v Trnave,
v Topoľčanoch, v Michalovciach a pod.
Popri učňovských a stredných
priemyselných školách vzniklo i vysokoškolské štúdium zamerané na
problematiku poľnohospodárstva i potravinárstva. Sú to najmä vysoké
školy, ktoré doposiaľ vyučujú poľnohospodársku a potravinársku
problematiku a to na Slovenskej technickej univerzite, Fakulte chemickej
a potravinárskej technológie v Bratislave, kde bola aj osobitná
katedra mlieka a tukov, potom aj na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite
v Nitre a aj na Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie
v Košiciach. Povojnové mliekarské odborné školstvo v Československu
získalo veľké skúsenosti i praktické výsledky o čom svedčia mnohí
ešte žijúci absolventi a hlavne to, že sa tu vybudovali prosperujúce
poľnohospodárske podniky s bohatou živočíšnou výrobou a nové moderné mliekarenské závody. Prednosťou týchto škôl bola snaha
o maximálne prepojenie teórie s praxou. Však Slovensko sa stalo
v rastlinnej i v živočíšnej výrobe a tiež vo výrobe i v spotrebe
potravín sebestačné a kvalita potravinárskych výrobkov bola na dobrej úrovni.
Žiaľ v súčasnej dobe už
prakticky máme len veľmi obmedzené učňovské školstvo a nie plno využité
fungujúce stredné poľnohospodárske a ani potravinárske školy. Stali sa z toho
rôzne združené školy, kde len malá časť žiakov sa venuje rastlinnej
a živočíšnej výrobe a tiež potravinárstvu. V praxi je potom
takmer nemožné získať požadovaných
odborníkov a musia sa hľadať kádre medzi laikmi.
Chýba nám účinnejšie prepojenie odborného školstva s praxou. Treba
nám preto robiť rýchle a účinné opatrenia na návrat masívnejšej výučby dobrých odborníkov zvlášť na učňovských
a stredných školách, ktorí účinne pomôžu nielen teoreticky, ale aj v praxi
rozvíjať poľnohospodársku i potravinársku výrobu na Slovensku.
Veľmi dobrým príkladom prepojenia školy
s praxou sú napr. školy v zahraničí,
ktoré vlastnia svoje výrobné závody a žiaci tam na vlastných skúsenostiach
sa učia poznávať aj praktické a kvalitatívne problémy v praxi. Dobrými príkladmi
sú odborné mliekarenské školy v Nemecku, ale aj tradičná osvedčená mliekarská škola u našich susedov najmä
v Kroměříži. Tam stredná mliekarská škola
spolu s výrobným závodom funguje už vyše 100 rokov. Žiaci tam popri
odbornej výuke vyrábajú klasické i nové mliekarenské špeciality. Popri tom
škola usporadúva mliekarské školenia, konferencie a aj tradičné školské
prehliadky syrov v úzkej spolupráci s výrobcami. Takéto prepojenie
výroby a odborného školstva veľmi
účinne pomáha aj priemyselnej výrobe a je zárukou pokroku. My našim
susedom úprimne blahoželáme a dúfame, že aj u nás sa postupne prehodnotí
výchova našich potravinárskych odborníkov a účinnejšie
sa bude spolupracovať aj s výrobnou praxou.
Prehliadky syrov v Kroměříži
6.12.2023, ktorých súčasťou je hodnotenie syrov žiakmi