Priame platby a rastlinná výroba v posledných dvadsiatich rokoch
Záver roka 2024 bol pre poľnohospodárov
o niečo veselší, ako koniec roka 2023. Mnohým boli doručené rozhodnutia k
priamym platbám a tí čo ich nedostali, získali zálohové platby. Teda okrem
menšieho počtu prípadov, kde bolo riziko spätného vymáhania zálohy (vzhľadom na
nezrovnalosti v žiadosti) vysoké. Zálohové platby sú významná zmena, po ktorej
poľnohospodári volali roky. Okrem toho, že žiadosti o priame platby sú prostriedkom
na získanie podpory, sú aj významným zdrojom informácií o slovenskom
poľnohospodárstve. Poďme sa teda pozrieť, ako to so slovenským agrosektorom
vyzerá.
Pokles žiadostí pokračuje
V roku 2024 bolo podaných 14 401 žiadostí na
plochu na celkovo približne 1,78 milióna hektárov poľnohospodárskej pôdy. Pre
porovnanie, v roku 2023 to bolo 16 419 žiadostí a v roku 2022 dokonca 17 872.
Vidieť tu jasne klesajúci trend.
Po podrobnejšej analýze zistíme, že počty žiadostí
klesajú najmä medzi najmenšími žiadateľmi do 10 hektárov. A to napriek tomu, že
sú oslobodení od väčšiny povinností kondicionality aj ekoschém.
Nie je pravdepodobné, že by títo farmári prestali
hospodáriť. Aspoň nie v takom veľkom rozsahu. Byrokratická záťaž súvisiaca s
podaním žiadosti sa však v novom období spoločnej poľnohospodárskej politiky
zvýšila pre všetkých. To mohlo viesť menších farmárov k rozhodnutiu, že im pár
stoviek eur za to nestojí. Chýba aj dostatok jasných informácií. Študovať
stovky strán nariadení, usmernení a príručiek jednoducho pre farmára s piatimi
hektármi pšenice nie je efektívne. Niektorí to možno aj v roku 2023 skúsili,
ale neuspeli – pre zle vyplnené údaje o aktívnom farmárovi alebo evidencii
prenajatých a vlastných pozemkoch a pod. V roku 2024 to potom radšej ani
neskúšali.
Do ekoschém sa zapojilo 8 848 žiadateľov (61 %) s celkovou výmerou 1,57
mil. hektárov pôdy (88 %). Ekoschémam sa budeme venovať podrobnejšie v
samostatnom článku.
Zelenina a ovocie
V súvislosti s často opakovanou témou potravinovej
sebestačnosti je zaujímavé sa pozrieť aj na zloženie slovenskej produkcie
zeleniny a ovocia. Tu môžeme vidieť, čo sme si schopní dopestovať „doma“:
Autor článku: Lukáš Hríbik - Agro evidencia s. r.
o. (podľa zdrojov: GSAA, PPA, gsaa.sk) Viac na stránke poľnoinfo.