Pripomeňme si poslanie Svetového dňa mlieka. „Viac mlieka ═ viac zdravia“
Vyhlásený Medzinárodnou mliekarskou federáciou IDF. Oslavuje sa od roku 1957.
Mlieko
materské, ako aj mlieko domácich hospodárskych zvierat, patrí medzi dôležitý
zdroj zdravej výživy od nepamäti. Mliekom sa nestravujú len kojenci, ale aj dospelí ľudia. Mlieko je to vlastne
výživový ochranný prostriedok s najširším účinným .spektrom. Vážme si
mlieko, je to skutočný dar prírody pre výživu ľudstva. Už len jeho hlavné
zložky – bielkoviny, tuk, mliečny cukor, minerálne látky a tiež esenciálne
látky, vitamíny a iné dôležité látky – tvoria komplexnú vyváženú potravinu
pre všetky vekové i zdravotné kategórie ľudí. K zdravej výžive prispievajú
i tzv. živé mliečne kultúry so svojimi probiotickými vlastnosťami, ktoré
významnou mierou obohacujú nielen chuťovú stránku fermentovaných mliečnych výrobkov, ale najmä svojou biologickou
hodnotou významne pozitívne ovplyvňujú ľudský výživový metabolizmus a tým
aj zdravie, ako napr. zažívacie problémy, problémy s tlakom, dokonca na
potlačenie rakoviny a pod. O týchto účinkoch by práve lekári a odborníci na výživu mohli dlho hovoriť.
Z uvedených
dôvodov o prínose mlieka pre zdravie, významní lekári z celého
sveta a odborníci vo výžive na
zvýraznenie zdravotného prínosu mlieka
a mliečnych výrobkov už v r. 1957 na medzinárodnej konferencii vo
Švajčiarsku v Interlakene zaviedli
oslavu „Svetového dňa mlieka“. Táto oslava v posledných rokoch pripadla na
1. jún, keď je aj Medzinárodný sviatok detí, nakoľko práve u detí je
najpotrebnejšie si zvykať na mliečnu stravu. Treba si pripomenúť, že Svetový
deň mlieka nevznikol na podporu mliekarov,
ale na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí.
Hlavné úlohy
vyplývajúce z poslania Svetového dňa mlieka sú :
· Konzumáciou
mliečnych výrobkov pomôcť ľuďom k zdravej výžive a pri riešení ich
zdravotných problémov,
· Účinnejšie
presadzovať zdravú mliečnu výživu najmä u
mládeže na školách,
· Zvýšiť
spotrebu mlieka a mliečnych
výrobkov na požadovanú zdravotnú úroveň.
S oslavou Svetového dňa mlieka sa začalo už
v povojnových rokoch, keď bolo potrebné zvýšiť spotrebu mlieka a tak
zabezpečiť dostatok potrebných výživných látok hlavne pre zdravotne ohrozené
skupiny obyvateľstva. Význam mlieka však narastal i neskôr, keď sa
neustále dokazovalo a dokazuje naďalej, že mlieko a mliečne výrobky
sú skutočným nezastupiteľným zdrojom potrebných výživových látok. Z toho
dôvodu sa všade vo svete robili a robia
mnohé propagačné a vzdelávacie akcie na zvýraznenie prínosu mlieka pre
zdravie a na zvýšenie jeho spotreby. Mnohé propagačné akcie na podporu
spotreby mliečnych výrobkov sa dlhé roky robili aj u nás. Žiaľ,
v porevolučnej dobe nastal u nás prudký pokles živočíšnej výroby a
s tým spojenej výroby domácich potravín a zároveň aj značný pokles
spotreby mliečnych výrobkov. Slovensko sa stalo nesebestačné i v spotrebe mlieka
a mliečnych výrobkov a je odkázané na dovoz zo zahraničia.
Vo svete však každoročne narastá spotreba mliečnych
výrobkov o vyše 2 % a v podľa posledných štatistík Medzinárodnej
mliekarskej federácie priemerná spotreba mlieka a mliečnych výrobkov
bola 118,2 kg na osobu a rok
(prudko narastá spotreba mlieka najmä v Ázii). Priemerná spotreba mlieka a mliečnych
výrobkov v Európe je až 283 kg na osobu a rok. Pritom na Slovensku
bola spotreba v posledných rokoch iba 187 kg na osobu a rok.
Z toho spotreba ovčieho mlieka je iba 2,3 kg a kozieho mlieka iba 0,7
kg na osobu a rok (spotreba v EU je až do 6 kg ovčieho a kozieho
mlieka na osobu a rok). Je skutočnosťou, že Slovensko od r. 1990 veľmi
zaostalo za vyspelými štátmi Európy i sveta nielen vo výrobe, ale aj
v spotrebe mlieka a mliečnych výrobkov.
U nás je odporúčaná spotreba mliečnych výrobkov je
iba 220 kg na osobu a rok a ani túto hranicu sme nedokázali prekonať.
Na Slovensku máme v rámci všetkých štátov EU najnižšiu produkciu mlieka
v prepočte na obyvateľa a máme tiež jednu z najnižších spotrieb
mlieka a mliečnych výrobkov. Hoci sa zvýšila spotreba najmä syrov na 14 kg
na osobu (vrátane tvarohov a tavených syrov), v EU je spotreba syrov
bez tvarohov a tavených syrov vyše 25 – 32 kg na osobu a rok. Podobne
je to aj so spotrebou kyslomliečnych výrobkov. Pokiaľ u nás je spotreba
kyslomliečnych výrobkov 14 kg na osobu
a rok, v ostatnej Európe je to až vyše 30 kg na osobu a rok.
Pravdepodobné
príčiny nízkej spotreby mliečnych výrobkov sú v podceňovaní
a v neznalosti zdravotného prínosu mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravie
ľudí, v presadzovaní rastlinných produktov ako náhrady mlieka,
v nízkej propagácii mlieka na školách a aj v dôsledku nízkeho využitia mliečnych
výrobkov v domácnostiach i vo verejnom stravovaní.
Žiaľ,
mlieko a aj mnohé mliečne výrobky majú u nás aj veľa neprajníkov
a možno im mnohé výrobky nechutia, alebo trpia alergiou. Je samozrejmé, že
takíto ľudia by mali konzumovať iné doporučené potraviny. Nemali by sme však podľahnúť negatívnej propagácie
mliečnych výrobkov ako napr., že mlieko zahlieňuje, že obsahuje veľa e-čok, že
to je iba pre kojencov, atď. Tieto
výčitky sú väčšinou neodôvodnené. Mlieko predsa ľudstvo konzumovalo
a konzumuje od nepamäti a vždy bolo veľmi výživnou a zdravou
potravinou. Tiež neobstoja tvrdenia o náhradách mlieka rastlinnými
produktami, ktoré nenahradzujú všetky zložky mlieka, atď.
Na trhu máme
v súčasnosti už bohatý sortiment
mliečnych výrobkov priemyselne i
farmársky vyrobených mliečnych
výrobkov. Je potrebné si vybrať pre každú vekovú i zdravotnú skupinu
ľudí to, čo je najlepšie pre jeho
zdravie ! Nedajme sa zlákať lacnými
mliečnymi výrobkami, ktoré sú prevažne
iba analógy mlieka. Mali by sme viac konzumovať fermentované mliečne
výrobky ako sú kyslomliečne nápoje a aj syry, zvlášť dobre vykysnuté
a vyzreté. Zvlášť aktuálne je zvýšiť spotrebu vynikajúcich mliečnych výrobkov
z ovčieho a kozieho mlieka, lebo tieto výrobky majú vďaka ich
zloženiu vynikajúci zdravotný prínos.
V posledných
rokoch sa menej propagovala potreba konzumácie mlieka a mliečnych
výrobkov a prejavilo sa to
v tom, že sme vo výrobe , ale aj v spotrebe mliečnych výrobkov na
posledných miestach v Európe. Pritom je predsa dobre známe, že
v krajinách s podstatne vyššou spotrebou mliečnych výrobkov ľudia sa
dožívajú vyššieho veku a nemajú toľko srdcovocievnych a onkologických
ochorení a netrpia ani obezitou.
Svetový deň mlieka nám dáva príležitosť na
riešenie problémov zvýšenia spotreby zdravých mliečnych výrobkov.Pretobude potrebné rôznymi
podpornými akciami zvyšovať najmä domácu výrobu a to najviac spotrebu mlieka a
mliečnych výrobkov na odporúčanú dávku
a to aspoň na 220 až 260 kg/osobu/rok. Však mnohí si ešte
pamätáme, že v každom meste boli u nás mnohé mliečne bary, ktoré boli
veľmi obľúbené najmä pre mládež. Tieto
už takmer zanikli
a propagujú sa jedlá z Ázie a Turecka. V mliečnych baroch sa
predávali rôzne mliečne ochutené kyslomliečne i sladké nápoje, džúsy,
bohatý výber špecialít z tvarohu,
syrov, šľahačky a pod. Tiež na školách bolo v jedálňach
i bufetoch podstatne viac mliečnych výrobkov a obľúbené bolo najmä
kakaové mlieko. Na rozdiel od zahraničia v našich reštauráciách, v motorestoch a v iných stravovacích
zariadeniach tiež takmer niet žiadnych
kyslomliečnych nápojov, ktoré by sa mali ponúkať k mnohým jedlám zvlášť
pre deti, šoférov a pod.
V posledných rokoch začali mnohí farmári propagovať svoje farmárske
a tradičné ovčie výrobky a to je veľmi chvályhodné, lebo ľudia radi
majú aj naše tradičné zvlášť ovčie výrobky.
Tiež mnohé naše stravovacie zariadenia, ako aj mnohí spotrebitelia
v domácnostiach nepoznajú všetky možnosti využívania mliečnych nápojov
a syrov pri výrobe veľmi
vyhľadávaných jedlách. Však v zahraničí mliečne výrobky sa
podstatne viac využívajú pri príprave
polievok, rôznych omáčok, šalátov, samotne upravených syrov
a pod.
Dnešná doba je akási príliš pragmatická a niekedy sa
zdá, akoby už nás opúšťalo nadšenie a práca pre budúcnosť. Nevzdávajme sa
však celosvetovo uznávaných priorít, nevzdávajme sa príspevku mlieka
k zdraviu obyvateľstva a snažme sa urobiť vždy maximum pre
zabezpečenie osvedčených a uznávaných zásad spotreby mliečnych výrobkov
v prospech nášho zdravia. Zvlášť v tomto období by sme mali
vyburcovať všetkých zainteresovaných na aktuálnosť zvýšenej propagandy
k zvýšeniu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov na európsku úroveň.
Keď to robí zahraničie, určite to potrebujeme i my. Alebo sa necháme
zviesť odporučeniami „odborníkov“ o škodlivosti mlieka ?
Milí naši spotrebitelia, v tomto príspevku nie sú
uvedené bližšie a detailnejšie dôvody na podporu zvýšenej spotreby
mliečnych výrobkov, o tom sa dočítame priebežne na rôznej úrovni. Tento spomínaný Svetový deň mlieka by mal byť
najmä určitá výzva na využitie zdravotného prínosu mliečnych
výrobkov. Pripomenutie Svetového dňa mlieka malo by byť hlavne
nezištná pomoc ľudstvu pri riešení jeho zdravotných problémov a pri
zlepšení stravovacích návykov a to
nielen na výročie, ale počas celého
nášho života.
Stále naším aktuálnym heslom zvlášť v tomto období ostáva
„Viac mlieka═viac zdravia“
Ing. Karol Herian, CSc., Žilina