Rezíduá pesticídov sa častejšie nachádzajú v dovezených potravinách, ako domácich
Používanie pesticídov v poľnohospodárstve vo svete má svoje pravidlá, menia sa však od krajiny ku krajine. Dokazuje to aj rozbor potravín, v ktorých sú zisťované rezíduá pesticídov. Rozbory každoročne robí Štátna veterinárna a potravinová správa, ktorá počas roka 2021 analyzovala 419 vzoriek potravín – medzi nimi ovocie, zeleninu, obilia, pochutín, vajec, hovädzieho tuku či dojčenskej výživy. Rezíduá pesticídov dominovali v produktoch rastlinnej výroby.
„ V 288 vzorkách potravín (68,7 %) bol zistený jeden alebo viac
druhov rezíduí pesticídov, z uvedeného počtu bolo 18 vzoriek (4,3 %)
nevyhovujúcich. Žiadne rezíduá pesticídov neboli zistené v 131 vzorkách, čo
predstavuje 31,3 %,“ konštatuje sa v súhrnnej správe
z kontrol.
Slovenské verzus zahraničné
Kontroly potvrdili,
že častejšie sa rezíduá pesticídov nachádzajú v dovezených potravinách, ako
domácich. Pri slovenských v 47 percentách nebola vôbec zistená prítomnosť rezíduí.
Vo vzorkách potravín pôvodom z krajín EÚ vo viac ako v polovici
vzoriek potravín – 72,6 %, bola zistená prítomnosť rezíduí pesticídov nad
limit kvantifikácie analytických metód, pričom 3 vzorky boli vyhodnotené ako
nevyhovujúce. Vo vzorkách pôvodom z tretích krajín bola zaznamenaná najvyššia
frekvencia nálezov rezíduí pesticídov – 75 %. U 11,2 % vzoriek pôvodom z
tretích krajín boli stanovené rezíduá pesticídov nad maximálny reziduálny
limit, tieto vzorky boli vyhodnotené ako nevyhovujúce,“ uvádza Štátna
veterinárna a potravinová správa.
Podľa výsledkov
kontrol sa zvýšil aj počet multirezíduálnych nálezov – kontrolóri ich
v roku 2021 objavili v 208 vzorkách, čo bolo o 11 viac ako
v predchádzajúcom roku. Najviac rôznych druhov rezíduí pesticídov – až 13,
inšpektori zistili vo vzorkách grapefruitov a mandarínok z Turecka.
Nevyhovujúce potraviny
Medzi nevyhovujúce
potraviny, teda tie, ktorých množstvo rezíduí presahovalo stanovené maximálne
prijateľné limity, sa dostali najmä plody z tretích krajín. Celkovo išlo
o 18 vzoriek – až 11 z nich pochádzalo z Turecka. Opakovane boli
problémy zistené pri grapefruitoch, citrónoch a mandarínkach. Nevyhovujúca
bola aj vzorka pomarančov z Egypta, stolového hrozna z Talianska,
bielej fazule z Etiópie a baby špenátu z Česka a Holandska.
Slovenskí producenti sa na zoznam nevyhovujúcich produktov s obsahom
rezíduí pesticídov nad povolený limit zapísali dvakrát – v oboch prípadoch
šlo o pšenicu, ktorá obsahovala nadlimitné množstvo chlorpyrifosu
a chlorpyrifos-metylu.
Autor článku: Ivana Kaliská