Roľník už pomoc nečaká
Keď projekt konečne vyhodnotili, auto už nebolo v ponuke
Každý
mesiac vytiahnu telefónny zoznam a obvolajú stabilných zákazníkov. Rodinná
farma Hylapa v Kapušanoch pri Prešove ponúka verejnosti predaj
z dvora – králikov, hydinu a domáce vajcia.
Farma funguje od roku 2004. Začínali s králikmi pre
bitúnky, ale kvôli ekonomickej efektívnosti spoluprácu ukončili a začali
sa orientovať na predaj z dvora. Rozhodli sa, že budú produkovať menej,
ale pre konečného spotrebiteľa. Dnes ročne ponúknu na trh okolo 2 000
králikov a všetky okamžite vypredajú.
„Asi pred štyrmi rokmi sme ku králikom pridali aj hydinu.
Robíme kurčatá – klasického bieleho brojlera a okrem toho druh kalimero,
asi 300 – 400 kusov ročne. Je to červený gazdovský brojler, ale trošku iná
kvalita – pomaly rastúci, ale mäso je ešte lepšie,“ opisuje
Vladimír Pavúk, ktorý vedie farmu spolu s otcom.
Bezpečnejší
podstielkový chov
Portfólio
doplnili aj o nosnice, pričom sa pri produkcii vajec zameriavajú na
podstielkový chov. Klietkový chov nikdy nemali a z voľného výbehu má
veterinár obavy: „Na Slovensku sa vyskytuje vtáčia chrípka
a akonáhle sú nosnice vonku, má k nim prístup voľne lietajúce
vtáctvo, čo je najväčší vektor vtáčej chrípky. Môže to hroziť karanténou, až
zatvorením farmy a tomu sa chceme vyvarovať. Nie som voľnému výbehu
naklonený, v kontrolovanom prostredí dokážeme mať zdravotný stav pod
kontrolou. Podstielkový chov považujem v tomto smere za oveľa
bezpečnejší.“
Počet nosníc na farme plánujú zvýšiť, ale stále sa chcú udržať
v kategórii producent malého množstva – do 350 kusov. Pri tomto počte
očakávajú produkciu asi 300 vajec denne.
Na otázku, či majú ľudia záujem o kvalitnejšie potraviny,
odpovedá farmár bez rozmýšľania.
„Určite áno, ale musíme sa vysporiadať s veľkou mierou
pohodlnosti. Nevadí mi, že našu produkciu rozvážame, skôr mi vadí, keď niekto
na to zabudne. Logistika je pri väčších počtoch veľmi komplikovaná. Denne
dokážeme zabiť 70 králikov, čo predstavuje asi 50 klientov. Zosynchronizovať
všetkých, aby si v daný deň prišli po chladený tovar, môže byť niekedy
nadľudský výkon.“
Automat –
predaj bez obmedzení
To je dôvod, prečo malá farma neďaleko krajského mesta hľadá
ďalšie spôsoby distribúcie. Prešovčanov už o niekoľko dní čaká novinka –
automat na domáce vajíčka v areáli nákupného centra.
„Náš zámer je, že vajíčka tam zavezieme a klienti si
ich prídu vyzdvihnúť kedykoľvek, keď im to bude vyhovovať. Vstupná investícia
nie je malá, ale chceme uľahčiť život nám, aj našim zákazníkom. Nebudeme
produkty dávať úplne naslepo, nemusíme sa triasť, či sa niekto zastaví
a náhodne vajcia kúpi. Obvoláme klientov, že tovar je pripravený
a môžu si ho vyzdvihnúť kedykoľvek – 24 hodín denne, sedem dní
v týždni. Sami sme zvedaví na reakciu zákazníkov. Okrem vajíčok budú
v automate aj ďalšie farmárske výrobky, ale nie z našej produkcie.
Ďalší lokálni producenti tam doplnia obľúbené parené syry – korbáčiky, uzlíky
a ďalšie výrobky. Keď tam všetko naskladáme, ukáže sa, či to má zmysel,“ predstavuje
plány najbližších dní Vladimír Pavúk.
Priznáva,
že k nápadu ho priviedla aj zložitá situácia z posledného obdobia: „Žijeme v ťažkej pandemickej dobe a vyzerá to
tak, že automat by mohol predstavovať schodnú cestu. Žiadny kontakt, žiadna
karanténa, žiadne obmedzenia – produkty naskladníme a zákazník si ich
príde vyzdvihnúť. Je to prístupné bez akýchkoľvek obmedzení.“
Okrem platby hotovosťou by mala byť zákazníkom dostupná aj
platba kartou.
Investujú len z vlastných
Investíciu realizovali z vlastných zdrojov, bez akejkoľvek
podpory. Ako pripomína Vladimír Pavúk, pomoc štátu by uvítali.
„Samozrejme, každý by rád získal pomoc od štátu. Nie je to
však jednoduché. Nemáme žiadnu pôdu, nerealizujeme rastlinnú výrobu, takže
nemáme nárok na podpory. Pre to, čo robíme, sa nevzťahuje žiadny dotačný
stimul. Žijeme len z toho, čo zarobíme.“
Ich pokus získať finančnú podporu zo štrukturálnych fondov EÚ
nebol úspešný.
„Mali sme zlú skúsenosť a momentálne nemáme ambíciu
opäť to skúšať. Spracovali sme projekt na rozšírenie farmy – hnojisko, strechu,
malý bitúnok a auto, ale prakticky všetko nám zoškrtali. Navyše
podpis zmluvy bol asi dva roky od podania žiadosti. Mali sme vysúťažené
chladiarenské auto a o dva roky, keď sme ho konečne mohli kúpiť, už nebolo
v ponuke. Bol s tým len kopec roboty a výsledok žiadny,“ približuje
skúsenosť Vladimír Pavúk a sklamane dodáva: „Takí malí farmári ako my, sú podľa mňa bez šance. Máme
veľa reálnej práce na farme, nevieme v tom chodiť a nemáme čas venovať sa
písaniu projektov naplno.“
Majiteľ
malej rodinnej farmy je pri myšlienke na rozšírenie podnikania opatrný: „Kto by nechcel rásť? Každý. Ale na základe súčasných
možností, je to zatiaľ nereálne. Tak ako všetci v našom segmente
pociťujeme nedostatok kvalifikovanej a zodpovednej pracovnej sily a
momentálne nie sme na ďalší rast nastavení. Možno ten čas príde, zatiaľ sme
radi, že to zvládame ako rodina.“
Autor
článku: Veronika Fitzeková - poľnoinfo.sk