Skleníkové pestovanie sa na Slovensku v uplynulých rokoch rozbieha
Skleníkové pestovanie sa na Slovensku v uplynulých rokoch rozbieha. V rôznych lokalitách vznikajú nové skleníky, väčšina sa zameriava najmä na pestovanie paradajok. Pri Zlatých Moravciach, v obci Sľažany, sa rozhodli k paradajkám pridať aj skleníkové pestovanie uhoriek. Ide pritom o projekt, ktorý na Slovensko priniesol najmodernejšie technológie.
„Už niekoľko rokov pôsobíme na Slovensku v oblasti
poľnohospodárskych komodít, v rámci klasickej živočíšnej a rastlinnej
výroby. K novému projektu skleníkov nás priviedla myšlienka
optimalizovania živočíšnej výroby. Tým, že máme 600 kusov hovädzieho dobytka
s trhovou produkciou mlieka, ceny nás neustále motivujú znižovať náklady
v živočíšnej výrobe. Tak vznikla myšlienka zaradiť do procesu bioplynovú
stanicu, z ktorej produkt budeme využívať ako lacnú podstielku pre hovädzí
dobytok. Na druhej strane sa objavila otázka, čo s energiami, ktoré
bioplynovou stanicou získame. Keď sme chceli, aby to bolo naozaj efektívne,
nešlo len o elektrinu, ktorú možno predať, ale aj o teplo,
v ktorom je tiež potenciál. Jediné rozumné riešenie, ako toto odpadové
teplo využiť, bolo postaviť skleník,“vyjadril sa Eduard Huňady, predseda predstavenstva
Moya Sunny Garden.
Projekt plný
noviniek
Pôvodná
úvaha rátala s vystavaním skleníka s rozlohou asi 1 až 1 a pol
hektára. Napokon pri Sľažanoch vyrástol skleník s rozlohou takmer 6
hektárov.
„Chceli sme, aby to bol skleník, ktorý by mal všetky najmodernejšie
výdobytky na svete v tejto oblasti. Preto sme postavili skleník, ktorý je
výnimočný na slovenské pomery, ako aj na tie európske. Je to plne rekuperačný
skleník, vieme len o jednom podobnom vo Francúzsku, ktorý má dva hektáre.
Náš má takmer trikrát väčšiu rozlohu,“dodal Huňady. Skleník je prísne kontrolovaný
a riadený, a to až dvomi samostatnými riadiacimi systémami. „Riadiaci systém je plne automatický. Agronóm
si riadi optimálny stav pre pestovanie – stav teploty, vlhkosti či svetelnosť v
rámci umelého osvetlenia. Všetko riadime ako pri malých deťoch. Ráno vstávate
spolu so slnkom a s tým stúpa aj teplota, rovnako je to aj v skleníku. Ráno sa
zapnú lampy a s tým stúpa teplota. Svietime 18 až 19 hodín, pri uhorkách je to
aj 20 hodín svietenia v zimných mesiacoch. V letných mesiacoch nemusíme
svietiť, ale sústredíme sa skôr na chladenie a odvlhčovanie. Robíme to systémom
využívania teploty studenej a teplej vody, a na základe toho sa upraví celá
automatika. Tú si agronóm reguluje podľa sektorov, v ktorých má jednotlivé
odrody. Upravuje im závlahu a jej frekvenciu, jej množstvo, aj spomínanú
vlhkosť, teplotu a svetelnosť,“ vysvetlil staviteľ skleníka Ladislav
Kerti.
Jedinečnosť
v odrodách
Tak, ako
využíva skleník jedinečné a moderné technológie, tak o jedinečnosti
možno hovoriť aj v prípade pestovaných odrôd.
„Ide o netradičné odrody. Päť rokov sme cestovali a vyberali,
sledovali sme šľachtenie a na základe toho sme ako jednu z odrôd
vybrali paradajku adorion. Je to 8-gramová paradajka, ktorá má excelentnú chuť
a je chrumká. Je chuťovo aj odrodovo veľmi kvalitná a aj zdravá. To
znamená, že nám ju nenapádajú ani žiadne choroby,“vysvetlil
Ladislav Kerti.
Ďalšími
druhmi paradajok sú dreamwine a sunstream.
„Máme tiež dva druhy uhoriek – jedna je hadovka a druhá je malá
snacková uhorka beesun. Tá je pomerne nová na našom trhu, je tiež trochu drahšia,
a preto na ňu zákazníci možno niekedy pozerajú s nedôverou. Aj preto
zatiaľ časť produkcie vyvážame do Holandska. Ale sme si istí, že zákazníci si
ju postupne obľúbia,“vyjadril sa Huňady.
Cieľom je
dostať produkciu zo Sľažian prednostne na slovenský trh. Denná produkcia
skleníka sa pohybuje na úrovni okolo 12-13 ton, z toho väčšiu časť, asi 7
a pol tony, pripadá na uhorky.
Interplanting
Prvú úrodu
zozbierali v skleníku v Sľažanoch v roku 2019. V roku 2020
aj do fungovania skleníka zasiahol koronavírus a spôsobil výpadky
zamestnancov. Do ďalšieho obdobia, po zlepšení situácie, by sa produkcia
skleníkov mohla ešte zvýšiť.
„Máme tu systém interplantingu, čo znamená nepretržitú, kontinuálnu
produkciu počas celého roka. V tomto systéme sa nemusíme zbavovať starých
rastlín a skleník čistiť, ale popri starej rastline vieme vysadiť
a pestovať aj novú. Starú rastlinu odstránime až vtedy, keď nová začne
prinášať plody. Na takéto pestovanie máme prispôsobené závlahy aj celú
infraštruktúru,“dodal Eduard Huňady.
Ivana Kaliská