Slávnosť udelenia Čestného občianstva pánovi Ing. Karolovi Herianovi ,CSc.
Mestské zastupiteľstvo mesta Hlohovec
po prerokovaní udeľuje čestné občianstvo mesta
Hlohovec Ing. Karolovi Herianovi, CSc., za významné zásluhyo
rozvoj mliekarstva a syrárstva na Slovensku. Ďalej za úspešné pôsobenie na
medzinárodnompoli v oblasti vedy a výskumu
technológií mliečnych výrobkov a za bytostnú spätosť s mestom Hlohovec, v
ktorom prežil prvých osemnásť rokov svojho života, kedy sa v ňom významneformovala
osobnosť budúceho vedca. Počas svojho profesijného pôsobenia významnou mierou obohatil ľudské poznanie o nové
technológie v oblasti mliekarstva a syrárstva, v tejto oblasti je považovaný za špičkového
medzinárodne uznávaného odborníka.
Slávnosť
sa uskutočnila 19. apríla v
priestoroch historickej knižnice Hlohovského zámku.
GOLGUZ
Jedna sa dnes svetu
pripomína, na vedomie dáva, známa vec-
k veľmi starým mestám
na Slovensku patrí mesto HLOHOVEC.
Historický názov GOLGUZ na starých pergamenoch svieti
a sláva tohto názvu aj
na etiketách vína do sveta letí.
Hlohovec- kraj vína a histórie, rozkvetu kultúry -
empírového divadla, ktoré
zažilo aj Beethovena
doteraz v zámockom
parku jeho hudby znie ozvena.
Hlohovec aj názov Freistadt zažil na krátku dobu,
dokonca aj cisár
Napoleon mal snahu zmeniť jeho podobu.
Bol centrom kultúry
a vzdelanosti, ale aj boja za slobodu.
Slávu zámockého parku šíri platanový háj
a mesto preslávil
prívlastok mesta ruží .
Odo dnes sa mesto priblíži
aj mlieku a syrom,
spojí sa čestným občianstvom
s menom Karola Heriana,
ktorému otvorilo mesto srdce
a otvorila sa mestská brána...
Čestným občanom mesta HLOHOVECsa stáva :
· Apoštol dobrého syra
· misionár mliekarenského pokroku
Ing. Karol Herian, CSc.
V tej súvislosti sa vynára otázka:
Čo spája víno a syr ?
Víno a syr
majú veľa spoločného, pretože si zakladajú si na terroire, teda na
osobitostiach územia, kde vznikli. Pri syre ide o botanickú skladbu tráv a
bylín, ktoré spásajú ovečky a premieňajú na mlieko. Tu sa rodí špecifická
aromatika syrov, ich chuť, daná pravdaže originálnou mikroflórou, ktorá
ovplyvňuje zloženie mliečnych baktérií. Ak sa vrátime k pikantnému
klenovskému syrcu, tak ho možno produkovať len na ohraničenom území, ktorého
centrom je Gemer. Najlepšie mlieko produkujú ovečky v okolí Klenovca,
Tisovca, ale aj dedinky Hubovo, kde sa rozbieha výroba tohto syra.
Terroir (z franc. terre – pôda, zem) je
označením pre súhrn prírodných podmienok, ale aj ľudského vplyvu na charakter
vína z určitej oblasti. Na jednotlivé zložky tohto komplexného systému a ich
skutočný dopad na vlastnosti vína panujú rôzne názory. Poďme si to teda všetko
popísať ešte podrobnejšie:
- Podnebie: Do tejto škatuľky môžeme zaradiť ako
mikroklímu vinárskej trate, tak makroklímu celého regiónu. Ovplyvňuje ju
teplo, chlad, kolísanie teplôt, slnečný svit a jeho intenzita, vietor,
zrážky, vlhkosť, ale napríklad aj hmly a ďalšie klimatické podmienky.
- Pôda: V širšom kontexte hovoríme o geologickom
podloží vinice a z neho vyplývajúcich pôdnych podmienkach. Rozhodujúce
môže byť chemické zloženie a fyzikálne vlastnosti pôdy: napríklad typ
hornín, obsah minerálov, priestupnosť pôdy pre korene, jej schopnosť
zadržiavať vodu a podobne.
- Terén: Zabudnúť nemôžeme ani na topografické
parametre vinice, medzi ktoré patrí jej sklon, orientácia voči svetovým
stranám alebo nadmorská výška
- Tradícia: Pod súhrnným názvom „tradícia“ sa skrývajú
výrobné postupy, osobnosť vinára, ale aj ďalšie ľudské zásahy, ktoré môžu
ovplyvniť napríklad jednotlivé vinice. Práve tu sa vedú časté diskusie, či
činnosť človeka do terroir zahŕňať tiež. Napr. rozdiel medzi klasickým a
moderným prístupom výroby
No a v tom je tá
zaujímavosť, ktorá to dnes všetko zjednocuje a dôvod, prečo dnes na
Hlohovskom zámku Ing. Karol Herian
tu prítomný je:
Je ako dobrý zrejúci syr
a je ako dobré víno,
je v ňom zjednotené
všetko, čo robí z neho terroir –
· pôvod po mame z Hlohovca
· teda rodák zo Slovakofarmy
· nadšenec mlieka a mliečnej farmy
· propagátor zrejúcich syrov
· a nadšenec dobrého vína....
Takéhoto skvelého človeka zrodila slovenská zem syna
autor: Jozef Garlík