Spracovanie mäsa študentov neláka, ich nedostatok vykrýva zahraničie
Agrosektor
už dlhšie nepatrí medzi atraktívne oblasti pre zamestnancov, ani uchádzačov o
zamestnanie. So zháňaním pracovníkov majú problém všetky odvetvia – či už v
živočíšnej alebo rastlinnej výrobe, rovnako tak aj v potravinárstve. Výnimkou
teda nie je ani spracovanie mäsa. Záujemcov o toto povolanie ubúda.
Nezáujem
študentov znižuje ochotu škôl
„Dlhodobo
upozorňujeme na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v odvetví spracovania
mäsa na území celého Slovenska. V súčasnej dobe sa u nás poskytuje odborné
vzdelávanie pre učebné odbory mäsiar na šiestich stredných školách,
mäsiar-lahôdkar na piatich a mäsiar-kuchár na troch. Na území Slovenska je
spolu 14 odborných škôl, avšak s nedostatočným počtom žiakov pre potreby
odvetvia,“ vysvetlila Eva Forrai, výkonná riaditeľa Slovenského zväzu
spracovateľov mäsa.
Mäsospracujúce
podniky sú pritom podľa nej často významnými lokálnymi zamestnávateľmi.
„Preto
je z nášho pohľadu dôležité, aby odborné školy s mäsiarskymi odbormi v
regiónoch boli dostupné, a aby študenti mohli vykonávať odbornú prax priamo u
zamestnávateľov,“ dodala sa Forrai.
Vlani
v odbore mäsiar študovalo u nás 36 žiakov. V kombinovanom odbore mäsiar –
lahôdkar to bolo 131 študentov a v kombinovanom odbore mäsiar – kuchár 61
študentov. Ďalších 17 žiakov navštevovalo odbor mäsová a údenárska výroba.
Celkovo tak išlo vo všetkých ročníkoch o 245 študentov, z ktorých až 192 bolo v
kombinovanom odbore, a teda sa pri výbere povolania môžu vydať iným, ako
mäsiarskym smerom.
S
klesajúcim záujmom o odbor mäsiar zo strany študentov sa znižuje aj záujem a
možnosť škôl tento odbor ponúkať. Napríklad na Strednej odbornej škole
potravinárskej v Nitre patril odbor mäsiar k tradičným. Neskôr ho škola začala
pre nedostatočný záujem kombinovať s odborom kuchár. Ani to však nepomohlo a v
Nitre tak odbor mäsiar v minulom školskom roku z ponuky vyradili.
„Pre
žiakov je tento odbor úplne neatraktívny. Pracuje sa v náročných podmienkach, v
chladnom a vlhkom prostredí, čo mladých ľudí značne odrádza od záujmu podať si
prihlášku na daný typ strednej odbornej školy,“ uviedla Jana Holéciová zo
Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Rozhodujú
kraje
To,
že v niektorých lokalitách sú so zapĺňaním tried výrazné problémy, potvrdil aj
samotný zväz spracovateľov mäsa.
„Je
pravdou, že niektoré z odborných škôl v minulosti ponúkali odbor mäsiar, avšak
dnes ho už neotvárajú. Je to pre slabý záujem. Ale na druhej strane stále máme
odborné školy, ktorým sa v tomto smere darí,“ skonštatovala Forrai.
Ministerstvo
školstva deklaruje, že odbory, ktoré sú v praxi nedostatkové, podporuje. Žiaci
v učebných odboroch s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu môžu
získať motivačné štipendium od štátu. Rovnako na nich štát vypláca 110 percent
normatívu. Ministerstvo školstva vo svojom stanovisku uvádza, že samosprávne
kraje si majú nastaviť plány výkonov tak, aby reflektovali potreby trhu práce.
Kraje sa pri stanovení plánu výkonov na školách riadia podkladmi zo škôl.
Pokiaľ tie záujem o daný odbor nemajú, často ho neotvárajú a nahrádzajú
atraktívnejšími odbormi, aby neprišli o triedu a následné financovanie.
O
optimalizácii siete škôl sa hovorí už pomerne dlho, avšak v praxi k výrazným
zmenám nedochádza. Keďže absolventi chýbajú, nedostatok musia mäsospracovatelia
riešiť iným spôsobom.
„Najčastejšie
je zastúpenie tejto pracovnej sily kvalifikovanými pracovníkmi zo zahraničia.
Často však nejde o vyučených odborníkov, ale o ľudí, ktorí sa rekvalifikovali.
Takto sa dá postupovať samozrejme aj so slovenskými pracovníkmi, ktorí sa po
rekvalifikácii do mäsiarskeho odboru zaučia. Ale optimálne by bolo, aby
kvalifikovaná sila vyrastala už od školských čias v prostredí spracovania mäsa
a aby sa vychovávali nastupujúce generácie,“ dodala Eva Forrai.
Nedostatok
pracovných síl pociťuje do vysokej miery aj mliekarenský a pekársky sektor. V
rámci poľnohospodárstva sú to najmä profesie v živočíšnej výrobe a špeciálnej
rastlinnej výrobe.
Autor
článku: poľnoinfo.sk
Foto:
Čadčiansky mäsiar
Jindrich Neumann pred svojim obchodom - perokresba, 30. roky 20. storočia
(Kysucké múzeum)