Ukončenie ovčiarskej sezóny v r. 2024
Ing. Karol Herian, CSc., Žilina
Čas nám
stále beží a tak všetko čo začína, má aj svoj koniec. Skončilo sa už
aj mierne teplé a aj horúce letné
obdobie a tým nastal aj koniec
tohoročnej tradičnej ovčiarskej sezóny.
Príchodom sviatku sv. Demetra, sa
spravidla dlhé stáročia končilo dojenie
ovečiek, tieto sa zaháňali z pasienkov do dediny svojim majiteľom, bačovia
dostávali výplatu za svoju prácu
a nastal čas na hodnotenie sezóny.
Podľa dávnych tradícií patrónom
pastierov sa stal sv. Demeter, u nás nazývaný aj Mitro. V tento sviatok sa nosili do kostola ako obeť i ovčie
mliečne výrobky – oštiepky parenice,
bryndza a pod. V súčasnosti už mnohí chovatelia oviec si čiastočne posunuli ovčiarsku sezónu a spracovanie ovčieho mlieka i na
zimné mesiace, no doterajšia tradícia sa stále zachováva.
Oficiálne
ukončenie ovčiarskej sezóny sa aj v tomto roku tradične oslavovalo na
sviatok sv. Demetra a to na viacerých miestach, no ťažisko osláv zorganizoval
Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku
na 25. októbra 2024
v Agropenzione Agrovex Novoť na severnej Orave. Toto slávnostné
podujatie sa uskutočnilo najmä za
podpory Ministerstva pôdohospodárstva
a rozvoja vidieka SR a jej podriadených organizácií. Na
podujatie prišlo vyše dvesto účastníkov z celého Slovenska.
Slávnosť
ukončenia ovčiarskej sezóny
otvoril predseda ZCHOK Ing. Igor Nemčok,ktorý pripomenul
tradíciu ovčiarskych slávností na sviatok sv. Demetra. V úvode
nás informoval o svojej farme aj domáci predseda PD Novoť Ing. Jozef Kondela. V ďalšom
programe vystúpili vedúci pracovníci Ministerstva pôdohospodárstva
a rozvoja vidieka, ktorých práca súvisí
s problematikou ovčiarstva.
Z ich vystúpenia vyplynuli mnohé známe
súčasné problémy, ale aj možnosti
pomoci nášmu ovčiarstvu.
Konštatovalo
sa, že chov oviec bol tradične hlavným zdrojom obživy na Slovensku, no aj dnes
poskytuje zamestnanie najmä ľudom
v menej rozvinutých oblastiach. Aj keď v súčasnosti chov oviec
a kôz nedosahuje objem výroby ako
v minulosti, predsa významne
prispieva k produkcii tradičných
mliečnych produktov, ako je ovčí hrudkový syr, bryndza a mnohé tradičné
syry i výrobky. Taktiež je známe, že ovce a aj kozy majú i mnohé
ďalšie prínosy, napr. pomáhajú brániť
zarastaniu lúk a pasienkov inváznymi rastlinami a správnym pasením predchádzajú erózii
pôdy. Tohoročné letné horúčavy mali negatívny dopad na vysychanie pastvín a spôsobili i zníženie produkcie
mlieka. Negatívny dopad na produkciu mlieka i mäsa mal i
rast ceny krmív, zvýšené náklady na energiu a aj lacnejšie produkty
zo zahraničia. Všetky tieto problémy spôsobovali zvýšené náklady na produkciu
ovčieho i kozieho mlieka i mäsa. Okrem toho veľkým problémov
v poľnohospodárskej výrobe i v chove oviec a kôz je
nedostatok zamestnancov. Mnohí starší
chovatelia sa pomaly strácajú a už
nemajú svojich nástupcov, lebo práca v poľnohospodárstve je veľmi
nízko hodnotená a mladí ľudia vo veľkej
miere odchádzajú pracovať do zahraničia. Prítomní predstavitelia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja
vidieka prisľúbili výraznejšiu pomoc pri
zvyšovaní počtov hospodárskych zvierat
vrátane pomoci celoslovenského rozvoja ovčiarstva.
Hoci
si všetci uvedomujeme spoločenský i zdravotný prínos
zdravých mliečnych i mäsových výrobkov z ovečiek i kôz,
reálne je stav taký, že nám ich počty
každoročne klesajú a to i napriek podpore zo strany štátu
a ministerstva pôdohospodárstva. Kam sa podeli tie časy, keď na území
Slovenska sa chovalo vyše 2 miliónov oviec a ovčiarstvo bolo hlavným zdrojom obživy ľudí takmer na celom území terajšieho
Slovenska. V súčasnosti ich je spolu s jahňatami a baranmi iba cca 290 tisíc a hrozí ďalší úpadok.
Stavy kôz sú na tom ešte horšie a po veľkom úbytku z minulého roka je
ich stav kôz spolu iba cca 18 tisíc kusov. Pritom však produkcia ovčieho mlieka
v uplynulom roku bola 12 mil. lt. . V súčasnosti najväčšími
chovateľmi oviec na Slovensku sú okresy Rimavská Sobota (22 tis. ks), Liptovský
Mikuláš ( 19 tis. ks), Banská Bystrica ( 17 tis. ks), Brezno (15 tis. ks),
Kežmarok (12 tis. ks) a Martin (10 tis. ks).
Okrem predstaviteľov ministerstva
i Štátnej veterinárnej správy s aktuálnymi novinkami vystúpili i zástupcovia firiem,
ktorí pomáhajú ovčiarom zabezpečovať
vhodné krmivá i predaj
jahniat a aj viacerí diskutujúci.
Ďalším
bodom programu na týchto slávnostiach bolo oceňovanie najúspešnejších
chovateľov oviec i kôz v poslednom období. Na prvých miestach v jednotlivých
kategóriách súťaže sa umiestnili nasledovné farmy :
-
Plemeno zošlachtená valaška
........................................
Agrofarma Baranec, s.r.o.
-
Plemeno cigaja
................................................................PD
Makovo – Lipove
-
Plemeno slovenská dojná ovca
........................................Ing. Peter Angelovič
-
Mliekové plemená oviec
...................................................Slovexa, PD Kapušany
-
Mäsové plemená oviec
.....................................................Ing. Pavol Gonda
-
Celkový víťaz oviec
......................................................... Keľo
a synovias.r.o. (IF)
-
Kozy
..................................................................................Aurora
Všetci ocenení farmári na prvých troch
miestach získali od prítomných predstaviteľov MPRV a ZCHOK i diplomy
s pamätným pohárom. Všetkým víťazom i všetkým oceneným i ďalším chovateľom
treba úprimne zablahoželať a popriať veľa ďalších úspechov. Taktiež
patrí veľká vďaka organizátorom tohto slávnostného podujatia
i domácim usporiadateľom za krásne podujatie, za občerstvenie a za
príjemné stretnutie mnohých chovateľov i priateľov ovčiarstva.
Záverom možno konštatovať, že
napriek všetkým chovateľským i spracovateľským problémom možno uplynulú
ovčiarsku sezónu hodnotiť ako úspešnú a to vďaka obetavej a náročnej práce
našich chovateľov i spracovávateľov
ovčích i kozích výrobkov. Zároveň sa však pri hodnotení uplynulej
sezóny zviditeľnili i problémy ktoré treba aktuálne riešiť. Ukázalo sa, že
napriek vykazovanej podpore štátu, doterajšie opatrenia sú nedostatočné
a vyžadujú sa komplexnejšie riešenia všetkých problémov vrátane získania
mladých ľudí a ich ocenenia. Predsa
máme všetky predpoklady, aby sme úspešne rozvíjali a zveľaďovali
i naše ovčiarstvo a využívali jeho spoločenský prínos. Ostáva nám
veriť, že sa sľuby našich predstaviteľov
naozaj naplnia skutkami a tak pomôžeme naďalej rozvíjať náš chov
oviec i kôz a zachovať si naše
tradície a rozvíjať všetky ich
celospoločenské prínosy.