Vážme si našu tradičnú výrobu bryndze
Ing. Karol Herian, CSc., Žilina
Každý národ má svoje tradície, ktoré
si váži a má aj svoje tradičné jedlá s ktorými sa prezentuje
a neustále ich aj podporuje. Poznáme predsa tradičný Ementálsky syr,
s ktorým sa chváli Švajčiarsko, poznáme i ovčí syr Rokfort,
s ktorým sa pýši Francúzsko a našli by sa i ďalšie príklady. My
tu na našom Slovensku máme bohatú tradíciu s výrobou našej ovčej Bryndze a mali by sme byť tiež na to
hrdí a naďalej si udržiavať naše typické
jedlá. O našej bryndzi sa už toho veľa napísalo, no aj naďalej treba si ju
pripomínať a ďalej aj ju neustále zdokonaľovať a propagovať. Zvlášť teraz
máme tu už jar a s tým si mnohí pripomíname aj našu tradičnú Májovú
bryndzu, alebo Liptovskú bryndzu. Mnohí starší ľudia si spomínajú, že práve
bryndza tvorila súčasť takmer
každodennej stravy a konzumovali sme ju nielen s haluškami, ale aj
ako s tradičnými jedlami ako bola bryndzová polievka Demikát, bryndzové pirohy, osvedčené bryndzové
nátierky a pod.
Celý príspevok v prílohe
Dátum | Názov | Veľkosť a typ |
---|---|---|
20. 04. 2023 | Vážme si našu tradičnú bryndzu | 43 kB [docx] |