Vybrali sme pre tieto majstrovstvá jednu z najťažších odrôd na rezanie – tramín červený
Doma je lepšie!
Povzdychli si viacerí pri práci vo vinohrade
Zimné mesiace sú už
tradične obdobím zimného rezu viniča. Vinári ho spravidla musia stihnúť od
decembra najneskôr do konca februára. Celkovo je na Slovensku asi 10 tisíc
hektárov vinohradov, z toho približne 8 tisíc je rodiacich. Patrí k nim aj
vinica v Čajkove (okres Levice), v ktorej si dnes zmerali sily súťažiaci na
majstrovstvách Slovenska v reze viniča.
Jedna z najťažších odrôd
na rezanie
„Vinohradníci z celého
Slovenska aj časti Česka si vedia porovnať svoje zručnosti a typ rezu. Každý
máme iné zmýšľanie, každý ten koreň vidíme inak a tu na jednej parcele, v
rovnako starom vinohrade, s rovnakou odrodou, si to vieme všetci vyskúšať,“
skonštatoval Branislav Nichta z Víno Nichta, ktoré majstrovstvá hostilo.
Každý zo súťažiacich mal
vyčlenený svoj rad koreňov. Zatiaľ čo juniorská kategória mala na ostrihanie 40
minút, skúsenejšia staršia generácia o 10 minút menej.
„Vybrali sme pre tieto
majstrovstvá jednu z najťažších odrôd na rezanie – tramín červený. Je to
vinohrad skutočne dobre vyživovaný, takže dreva je tu dostatok, súťažiaci môžu
naplno ukázať svoje zručnosti,“ dodal Branislav Nichta.
Vinohrad, v ktorom sa
majstrovstvá konali, má už 15 rokov.
„Venujem sa tomu 12 rokov
a čo vám poviem, je to tu katastrofa, mohli to predtým aj lepšie ostrihať,“
povedala Klaudia, ktorá prišla z vinárstva z Modry.
Prví strihači stihli z
radov vyjsť už v polovici vyčleneného času.
„Bolo to prehustené, v
domácom vinohrade sa strihá lepšie. Tento vinohrad je starší, náš je omnoho
mladší, takže na domácej pôde je to jednoduchšie,“ skonštatoval Marián Burieta
z vinárstva vo Vrábľoch.
Viacerí súťažiaci sa na
majstrovstvá prišli predviesť už opakovane.
„Uvidíme, čo povie
porota. Oproti minulému roku je to hustejšie, hlavy sú troška väčšie, treba
podliezať popod drôtenku, ale aspoň to bolo zaujímavejšie,“ skonštatoval Mário
Pavlov, študent Strednej odbornej školy v Želovciach, kde sa pri štúdiu
zameriava práve na oblasť vinohradníctva.
Vlaňajší úspech z
majstrovstiev v reze sa mu obhájiť nepodarilo.
Prvú priečku v juniorskej
kategórii získal Adam Hrdlička z Vinohradníckeho spolku Vajnory. Druhý skončil
Adam Štefanides zo SOŠ Želovce a tretí Adam Štrofek zo SOŠ
vinársko-ovocinárskej v Modre.
V kategórii starších a
skúsenejších strihačov bodovali na prvých troch priečkach Michal Valachovič zo
SOŠ v Modre, Ján Staněk z Eleska a Marián Vladár z Vinárstva Vladár a syn.
Kvalitná pracovná sila
Strihanie vinohradov
patrí k náročnejším prácam, na ktoré sú potrebné mnohé znalosti. Zohnať
pracovníkov do vinohradov je čoraz ťažšie.
„My obhospodarujeme 30
hektárov vlastného vinohradu a režeme si to celé sami. Nedáme to robiť žiadnym
brigádnikom, lebo to, ako to zrežeme, je dôležité pre ďalšiu úrodu. Človek pri
tom musí rozmýšľať, čo nechá a čo odstrihne,“ skonštatoval Branislav Nichta.
Sám priznal, že zohnať
kvalitnú pracovnú silu je ťažké. Záujem v tomto smere nezaznamenávajú ani
stredné odborné školy.
„Sme škola vo
vinohradníckom regióne, máme aj odbory ako záhradník a sadovnícka
krajinotvorba. V ročníku sa nájde tak 10 až 20 percent študentov, ktorí majú
záujem práve o vinohradníctvo, keďže v odboroch sa zameriavajú aj na iné
oblasti, ako ovocinárstvo, kvetinárstvo, včelárstvo či zeleninárstvo. Pre
vinohradníkov máme aj zmluvné pracovisko s jedným vinárstvom, pripravili sme aj
duálne vzdelávanie s iným podnikom. Veľký záujem o to, zatiaľ nie je. Spravidla
k tomu musia mať študenti už nejaký vzťah, a potom sa o tento odbor viac
zaujímajú,“ dodal Milan Dugovič, majster odborného výcviku na SOŠ v Želovciach.
Autor článku: Ivana
Kaliská