Zhodnotenie súťaže o najlepší bačovský syr na Ovčiarskej nedeli 2019 v Pribyline
Tradičná Ovčiarska nedeľa v Pribylinesa aj v tomto roku konala v prekrásnom prostredí Múzea Liptovskej dediny. Hlavným organizátorom bolo zas Liptovské múzeum v spolupráci s LPPK Liptovský Mikuláš, Zväzom chovateľov oviec a kôz na Slovensku a OZ Bačova cesta.
Celá táto slávnosť sa niesla v spomienke na minulosť „Ako sa valaská kolonizácia zakorenila na Slovensku“. Už pred začiatkom slávnosti vystúpili s odbornými prednáškami pán Mgr. Juraj Janto, PhD. s prednáškou „Historický vývoj spracovania bryndze na Slovensku“ a Ing. Ján Keresteš s prednáškou „Bryndza ako probiotická mliečna potravina“. Po slávnostnom sprievode hostí a účinkujúcich sa rozbehol bohatý kultúrny i tradičný program so súťažami, s predajom tradičných výrobkov i s mnohými zaujímavými aktivitami. Bolo to najmä hodnotenie ovčiarskych psov, oceňovanie jubilantov do Národopisného múzea v Liptovskom hrádku, ukážka výroby tradičného ovčieho hrudkového syra, ukážka ťahania syrových nití, súťaž vo varení bryndzových halušiek, ukážky spracovania ovčej vlny, tombola a taktiež súťaže kvality tradičných ovčiarskych syrov i žinčice. Počas všetkých týchto aktivít na peknom amfiteátri bol i bohatý kultúrny program s viacerými ľudovými súbormi i vystúpeniami sólistov.
Pre mnohých spracovateľov ovčieho mlieka na syry bola veľmi zaujímavá tradičná súťaž v kvalite syrov, ktorá v Pribyline sa koná už vyše 20 rokov. Aj v tomto roku boli na súťaž prizvaní malovýrobcovia ovčích syrov, ktorí priniesli svoje výrobky. V tomto roku žiaľ z dôvodu neistého búrkového počasia prišli iba 6- ti výrobcovia a priniesli spolu 26 rôznych výrobkov. Súťažilo sa v piatich kategóriách a to v Ovčom hrudkovom syre, v Ovčej bryndzi, v Parených ovčích syrov, v Ovčích syrárskych špecialitách a v ovčích kyslomliečnych výrobkoch. Všetky výrobky hodnotila anonymne a nezávisle Odborná komisia a taktiež aj laická verejnosť.
V tomto roku odborná komisia i verejnosť jednoznačne potvrdila, že kvalita našich ovčích syrov sa stále zlepšuje. Hodnotené syry mali vynikajúcu arómu i chuť. Veľmi milo nás prekvapila vynikajúca kvalita Ovčieho hrudkového syra zo Salaša Lipa Hiadeľ a z Agrovexu Novoť, vynikajúca Ovčia bryndza bola zas z PD Liptovské Revúce, veľmi kvalitný boli Syrové nite zo Salaš a Lipa Hiadel i PD Liptovské Revúce a Ovčie syrové špeciality zavŕšil vynikajúci 2 ročný zrejúci Polotvrdý syr z mliekarne Krivá. V kategórii kyslomliečnych výrobkov boli iba žinčice a tam sa najlepšie umiestnili výrobcovia z PD Liptovské Revúce a z Agrovexu Novoť.
Napriek nižšej účasti a búrkovému počasiu možno hodnotiť celú tohoročnú Ovčiarskú nedeľu v Pribyline veľmi dobre. Návštevníci boli určite spokojní s bohatým programom a i keď trochu zmokli zas uvideli niečo nové a priblížili sa k našej ovčiarskej tradícii a ochutnali i vynikajúce ovčie výrobky. Je veľmi chvályhodné, že múzeum i naši ovčiari robia takéto krásne podujatia a ľudia to majú radi. Za to všetko je treba poďakovať organizátorom najmä z Liptovského múzea, ktorí neustále zveľaďujú a obohacujú pamiatky na naše tradície.
Vyhodnotenie súťaže je priložené pod článkom v pdf súbore.
Ing. Karol Herian, CSc.,
Dátum | Názov | Veľkosť a typ |
---|---|---|
09. 07. 2019 | Vyhodnotenie súťaže | 115 kB [pdf] |